ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προαποφασισμένη η κλιμάκωση στο Ασφαλιστικό

Η νέα επίθεση από Σεπτέμβρη περιγράφεται στους νόμους που έχουν ήδη ψηφίσει και στις συμφωνίες που έχουν συνάψει

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η κατάσταση σε Ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ είναι δραματική, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, που τώρα αναγγέλλουν νέα μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων
Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και δηλώσεις, η κυβέρνηση αναγγέλλει την πρόθεσή της να ανοίξει ξανά το Ασφαλιστικό από το Σεπτέμβρη, προγραμματίζοντας νέες αντιδραστικές ανατροπές, πολλές από τις οποίες περιγράφονται ήδη με λεπτομέρεια στις συμφωνίες που έχουν συνάψει με την τρόικα. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη μείωση στις συντάξεις, η προπαγάνδα περί «βιωσιμότητας των Ταμείων», που εξαπολύει η κυβέρνηση, προμηνύουν συρρίκνωση των παροχών στους κλάδους Σύνταξης και Υγείας, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Ασφάλισης.

Από τα λεγόμενα τρόικας - συγκυβέρνησης προκύπτει ότι είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος να τσακιστούν οι ήδη ελάχιστες παροχές και οι τσακισμένες συντάξεις. Σαν άλλοθι χρησιμοποιούν τα λογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία όμως είναι προϊόν της κρατικής πολιτικής, αξιοποιούνται διαχρονικά για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα, που χτυπάνε στα σπλάχνα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Προαναγγέλλοντας τις αρνητικές εξελίξεις, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε δηλώσει την άνοιξη ότι «είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Η ώρα για μια νέα σαρωτική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων συνταξιούχων και εργαζόμενων έχει φτάσει για την κυβέρνηση και την τρόικα και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα γνωμοδοτήσει και η «επιτροπή» που σκοπεύουν να δημιουργήσουν για τις παραπέρα αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Τι σχεδιάζουν;

Σε κάθε περίπτωση, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σημαίνει νέο συντριπτικό πλήγμα, απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότησή του, με σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που η «δημόσια» σύνταξη θα αντικατασταθεί από τη «βασική» προνοιακού χαρακτήρα. Οι εισφορές των εργαζομένων θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της Κοινωνικής Ασφάλισης με μείωση των εισφορών της εργοδοσίας, έχοντας ως στόχο προοπτικής την παραπέρα είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και τη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων.

Σχεδιάζουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και ανταποδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες. Ενα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα όρια συντάξεων που έχουμε σήμερα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, με τους νόμους που έχουν ήδη ψηφίσει:

Επανέρχονται τον Σεπτέμβρη

Οι αντιασφαλιστικές μεταβολές υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, αγκαλιάζοντας σταδιακά όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το πρόσημο των κυβερνήσεών τους. Η απαίτηση του κεφαλαίου είναι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι περισσότερα χρόνια και να έχουν εξευτελιστικές συντάξεις, να κοπούν στο ελάχιστο οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Στη βάση αυτή, το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται τα εξής: