ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Προς κατάργηση εκατοντάδες κρεβάτια νοσοκομείων
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα»
Νέα κατάργηση εκατοντάδων νοσοκομειακών κρεβατιών θα επέλθει, όπως όλα δείχνουν, και μέσα από τη διαδικασία της «κινητικότητας» - διαθεσιμότητας που αφορά 1.618 εργαζόμενους από 8 νοσοκομεία και ένα ερευνητικό ινστιτούτο. Οπως ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Υγείας σε διαθεσιμότητα μπαίνουν οι εργαζόμενοι των εξής νοσοκομείων και υπηρεσιών: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία», «Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος», κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Την ίδια ώρα και οι θέσεις εργασίας δεν είναι εξασφαλισμένες αφού οι πρόσφατοι Οργανισμοί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν καταργήσει τις κενές οργανικές θέσεις. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, σε δεύτερη φάση κάποιοι εργαζόμενοι να θεωρηθούν «υπεράριθμοι» και μετά από 8 μήνες να απολυθούν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει και λέει στους εργαζόμενους των νοσοκομείων που θα υποδεχθούν εργαζόμενους, πως θα «ανακουφιστούν» από την εντατικοποίηση της δουλειάς. Αν όμως θεωρηθεί πως κάποιοι «περισσεύουν» και πρέπει να απολυθούν, δε θα γίνει διάκριση ανάμεσα στους μεν και στους δε, αφού πλέον θα ανήκουν σε έναν οργανισμό. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι ζητήσουν να μετακινηθούν σε νοσοκομείο όπου είναι κατειλημμένες οι συγκεκριμένες ειδικότητες. Η υποβάθμιση αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι 210 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ που είχαν ενταχθεί στα παραπάνω νοσοκομεία, εντάσσονται στη διαθεσιμότητα.

«Εξατμίζονται» νοσοκομειακά κρεβάτια

Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, διακήρυττε και χτες πως ούτε απολύσεις θα γίνουν, ούτε θα χαθούν υπηρεσίες Υγείας. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μερικά παραδείγματα: