ΑΙΓΙΝΑ
Χωρίς νερό, χωρίς γιατρούς, χωρίς υπαλλήλους

Περιοδεία στο νησί από την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Τετάρτη 19 Ιούνη 2013

Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας στην Αίγινα αγγίζει τα όρια της τραγωδίας, το νερό είναι είδος πολυτελείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές είναι στα όρια, η Πυροσβεστική «φυτοζωεί». Αυτά είναι ορισμένα από τα βάσανα που έχει φορτώσει η βάρβαρη πολιτική τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες της Αίγινας, όπου περιόδευσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, απευθύνοντας το κάλεσμα «ο λαός αποφασιστικά να βάλει φραγμό στα χειρότερα και να αντιπαλέψει με μαζική αντεπίθεση για την ανατροπή αυτής της αγριότητας και βαρβαρότητας, που είναι σύμφυτη με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το Κέντρο Υγείας. Ακολούθησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο ένας και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού, το δημαρχείο όπου έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους και συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού Θεοδόση Σακιώτη.

«Μας καταδικάζουν σε θάνατο»

Στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) ενός νησιού όπως η Αίγινα με περίπου 10.000 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός που το καλοκαίρι ξεπερνάει τις 45.000, δεν υπάρχει καρδιολόγος και ακτινολόγος! Το ασθενοφόρο τις περισσότερες ώρες του 24ωρου είναι καθηλωμένο! Οι δύο οδηγοί, δεν αρκούν για να είναι το ασθενοφόρο σε ετοιμότητα να κινηθεί 24 ώρες το 24ωρο, ενώ ο ένας από αυτούς είναι επιφορτισμένος και με άλλες χρεώσεις όπως μεταφορά υλικών από τον Πειραιά. «Χάνονται συντοπίτες μας, δικοί μας άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν ζήσει αν υπήρχε το ασθενοφόρο να τους μεταφέρει έγκαιρα στο ΚΥ για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μας καταδικάζουν σε θάνατο» ανέφερε μία εργαζόμενη.


Από τους 6 γιατρούς του ΚΥ οι δύο είναι παθολόγοι, οι 4 γενικής ιατρικής. Χτες ήταν η τελευταία μέρα πριν τη συνταξιοδότηση του ενός παθολόγου ο οποίος είναι και διευθυντής του ΚΥ, του Κώστα Κουζούπη. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «μου είπαν ότι δε θα με αντικαταστήσουν άμεσα». Από τους 4 γιατρούς γενικής ιατρικής οι δύο είναι σε εκπαιδευτική άδεια και ο τρίτος κάνει και αγροτικό ιατρείο. Που σημαίνει πρατικά ότι μένουν δύο γιατροί! Επισήμανε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά υλικά, π.χ. ράμματα και ότι το ασθενοφόρο έχει αναγκαστεί αρκετές φορές να το οδηγήσει ο ίδιος κινδυνεύοντας να βρεθεί και απολογούμενος!

«Μπουκώνουν τις τράπεζες με δισεκατομμύρια και δε βγάζουν ένα δισεκατομμύριο για την Υγεία. Η πολιτική αυτή δεν αντέχεται. Η οργή και η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας. Μόνο τότε θα μας φοβηθούν», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου.

Στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική του νησιού έχει όλα τα στοιχεία της γνωστής εικόνας αποδυνάμωσης που εμφανίζει συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τις ανάγκες του νησιού καλούνται να καλύψουν 17 «μόνιμοι» πυροσβέστες και 36 με τις συμβάσεις 5ετούς διάρκειας, «εξοπλισμένοι» με εφτά οχήματα με φθαρμένα λάστιχα, από τα οποία τα 6 είναι 30ετίας! Τα τρία μικρά οχήματα (φορτηγάκια) είναι χορηγία τράπεζας, «χορηγία είναι ακόμα και τα ρούχα μας» ανέφερε πυροσβέστης.

«Υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά»

«Είναι 41 παιδιά και όπως βλέπετε δεν χωράνε. Τρώνε πρώτα τα μισά και μετά τα υπόλοιπα». «Εχει να γίνει απολύμανση δύο χρόνια». «Στα 11 χρόνια που βρίσκεται εδώ ο παιδικός σταθμός έχει βαφτεί μία φορά»! Αυτά αναφέρθηκαν από εργαζόμενες του παιδικού σταθμού (7 συνολικά) του οποίου η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής. Σύμφωνα με τις εργαζόμενες, η κατάσταση παιδικού σταθμού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου, καθώς οι 6 ώρες που δούλευαν έγιναν 8, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση. «Το μυαλό μας πάει να φύγει. Η προσοχή μας από την κούραση ατονεί. Υπάρχει κίνδυνος για τα ίδια τα παιδιά». Μέχρι και χτες είχαν κατατεθεί πάνω από 50 αιτήσεις για τη νέα χρονιά και όπως τονίστηκε από τις εργαζόμενες και φέτος ο αριθμός των παιδιών δε θα είναι πάνω από 40. Αυτά είναι τα «κατορθώματα» της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ), ενώ προκαλεί πλήθος ερωτημάτων το γεγονός ότι ενώ έχει κατασκευαστεί νέο κτίριο για τη στέγαση του σταθμού, δεν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση γιατί δεν πληρεί στοιχειώδεις προδιαγραφές και είναι γεμάτο κακοτεχνίες.

Πληρώνουν το νερό «χρυσάφι»

Στη διάρκεια της συνάντησης με το δήμαρχο ανάμεσα σε άλλα αναδείχτηκε το πρόβλημα με την υδροδότηση του νησιού. Νερό μεταφέρεται στο νησί με τα πλοία «ΑΙΓΙΝΑ ΙΙ» και «ΦΙΛΙΑΤΡΑ» που ανήκουν στους εφοπλιστές Ηλιακίδη και Λεβεντάκη αντίστοιχα. Οι εφοπλιστές χρεώνουν το λαό της Αίγινας 1,91 ευρώ το κυβικό, συν 23% ΦΠΑ για τη μεταφορά νερού το οποίο είναι μόνο για λάτρα! Δηλαδή, το κόστος για ένα νερό που δεν πίνεται, φτάνει τα 2,3 ευρώ το κυβικό για τους κατοίκους της Αίγινας, όταν στην Αθήνα το πόσιμο νερό κοστίζει περίπου 40 λεπτά. Για να πιουν, αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος. Ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η λύση είναι η σύνδεση του νησιού με αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καταγγέλθηκε έντονα στο δήμαρχο το γεγονός ότι παραλίες του νησιού η δημοτική αρχή τις βγάζει στο σφυρί με πλειοδοτικό διαγωνισμό, με το πρόσχημα της «αξιοποίησης» και το «ανοσιούργημα» που συντελέστηκε στην παραλία της περιοχής Κολόνα, που εκτός των άλλων έχει και μεγάλη αρχαιολογική σημασία. Εισέβαλε ιδιώτης κόβοντας δέντρα και μετατρέποντας την παραλία σε κρανίου τόπο για να βάλει ομπρέλες και «σεσλόνγκ»!

Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν αποψιλωθεί. Για παράδειγμα, τα τμήματα Δημοτολόγιο, Μητρώο Αρένων, Ιθαγένεια, Εκλογών, καλύπτονται και τα τέσσερα από έναν εργαζόμενο! Η Δ. Μανωλάκου συνομιλώντας με τους εργαζόμενους ανέφερε: «Γιατί να δεχόμαστε αυτή τη μιζέρια, αυτό το κατάντημα. Είναι δυνατόν να πεθαίνουν άνθρωποι στο νησί γιατί δεν έχει ασθενοφόρο και καρδιολόγο και να μη σηκωνόμαστε στο πόδι; Οταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Οταν είναι σκυφτοί δεν υπάρχει ελπίδα».