ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συζητούν για απολύσεις, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις

Με συνεντεύξεις τους, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ φτιάχνουν κλίμα για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Τετάρτη 5 Ιούνη 2013

Συγκυβέρνηση και τρόικα προωθούν την αποψίλωση του Δημοσίου, με επώδυνες συνέπειες για τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό
Ξεκίνησε χτες ο νέος κύκλος επαφών της συγκυβέρνησης με τα «τεχνικά» κλιμάκια της τρόικας, ενόψει της επίσκεψης της επίσημης αντιπροσωπείας στις 11 Ιούνη και των συνεννοήσεων για τα μέτρα που προβλέπονται μέσα στο 2014. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, εκτός από την «πιστή» εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος, συνέστησε την επιβολή και νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα στην είσπραξη των φόρων».

Ανέδειξε ακόμη την ανάγκη του κεφαλαίου για ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων» στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες σηματοδοτούν τη συγκέντρωση της παραγωγής και της αγοράς στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, με ταυτόχρονη καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων. Με τον ισχυρισμό ότι δεν θα πρέπει να δοθεί λαθεμένο μήνυμα χαλάρωσης στη συλλογή των φόρων και στον εισπρακτικό μηχανισμό, απέρριψε επί της ουσίας και το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο, για λόγους προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συγκυβέρνησης.

Στα ζητήματα της φορολογίας επικέντρωσε και ο ευρωενωσιακός επίτροπος, Αλγκίντας Σεμετά, ο οποίος μίλησε χτες στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Θεσμών και Διαφάνειας. Χαρακτήρισε την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος «σημαντικό μέτρο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» και εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της η Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά στις άμεσες συνεννοήσεις με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Ελλάδα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να: