ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΧΟΧΤΙΦ»
Στέλνουν τους επιβάτες στις ιδιωτικές εταιρίες
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001

Το ιδιωτικό και πανάκριβο αεροδρόμιο Σπάτων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη επιβατική κίνηση του Πάσχα, ενώ πολλοί επιβάτες στρέφονται τις μέρες αυτές στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, καθώς η «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) υποχρεώθηκε σε δραστική περικοπή των δρομολογίων της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του νέου αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα που η ΟΑ προσπαθεί να δρομολογήσει μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροπλάνα στους προορισμούς του εσωτερικού, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης αυτών των ημερών, οι ιδιωτικές εταιρίες αναγγέλλουν έκτακτες πτήσεις.

Σημειώνεται ότι η ΟΑ, που εκτελεί καθημερινά 88 πτήσεις εσωτερικού και 150 πτήσεις εξωτερικού, αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου Σπάτων και τη χαώδη κατάσταση που επικράτησε, ουσιαστικά, υποχρεώθηκε να περικόψει από το καθημερινό της πρόγραμμα 20 πτήσεις, με ημερήσια ζημιά της τάξης των 80 εκατ. δρχ. περίπου.

Οσον αφορά τα εισιτήρια της ΟΑ στις πτήσεις εσωτερικού μέχρι και το Μ. Σάββατο, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν πουληθεί.

Στο μεταξύ, οι αερολιμενικοί αποδίδουν τα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), στην απειρία και την ελλιπέστατη εκπαίδευση των υπαλλήλων, τους οποίους προσέλαβε η γερμανική διοίκηση του αεροδρομίου.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καταγγέλλει ότι η διαχείριση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών του ΔΑΑ παραχωρήθηκε, με παράνομη απόφαση του προηγούμενου διοικητή της ΥΠΑ, στην εταιρία του αεροδρομίου Σπάτων.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα πολιτικά αεροδρόμια της χώρας, αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διαχείριση πίστας είναι οι αερολιμενικοί, οι οποίοι, με τη χτεσινή τους ανακοίνωση, υπογραμμίζουν ότι δεν είναι δυνατόν στην ίδια χώρα να υπάρχουν αεροδρόμια δύο ταχυτήτων: Τα κρατικά που παρέχουν υπηρεσίες χώρου στάθμευσης αεροσκαφών υψηλών προδιαγραφών, με εξειδικευμένους και έμπειρους υπαλλήλους, ενώ το ιδιωτικό των Σπάτων παρέχει τις ίδιες ευαίσθητες υπηρεσίες με υπαλλήλους άπειρους στο αντικείμενο και αδιευκρίνιστων προσόντων.

Καταλήγοντας, οι αερολιμενικοί υπογραμμίζουν ότι η εταιρία του αεροδρομίου επέλεξε εξωσυμβατικές και χαμηλού κόστους λύσεις, διακυβεύοντας το επίπεδο των υπηρεσιών αυτών, χάριν του κέρδους και προσθέτουν ότι για το θέμα αυτό προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα ποινικά δικαστήρια.

Ανακοίνωση - καταγγελία για τα περιβαλλοντικά και τα άλλα προβλήματα από τη λειτουργία του ΔΑΑ, εξέδωσε η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Αρτέμιδας Αττικής, η οποία χαρακτηρίζει το αεροδρόμιο Σπάτων «περιβαλλοντικό, οικολογικό, οικονομικό, πολιτικό και οικιστικό έγκλημα κατά της Ανατολικής Αττικής, αλλά και ευρύτερα».