ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αντιλαϊκός σχεδιασμός στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Παρασκευή 17 Μάη 2013

Τα μέτρα που αφορούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα και οι εργαζόμενοι του κλάδου θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους προκειμένου να ικανοποιηθεί η ακόρεστη ανάγκη των μονοπωλίων για κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, το οποίο ξεκινά αυτό το μήνα και θα ολοκληρωθεί το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2015:

Διαχωρίζεται ο ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ με αντικείμενο τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος) από τη ΔΕΗ για να ιδιωτικοποιηθεί προκειμένου να επιτραπεί στους κεφαλαιοκράτες ο άμεσος έλεγχος του Συστήματος Μεταφοράς.

Δημιουργείται και στη συνέχεια θα πουλήσει μια νέα καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής και πώλησης ηλεκτρισμού, με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και ανάλογη συμμετοχή από όλη τη δομή της.

Ιδιωτικοποιείται κατά 17% ό,τι απομείνει από τη ΔΕΗ ΑΕ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αναζητώντας «στρατηγικό εταίρο».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι «τα μέτρα αυτά εντάσσονται στις αποφάσεις της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής Ενέργειας και στην υλοποίηση του νόμου 4001/2011. (...) εξυπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων στο χώρο της ενέργειας παίρνοντας υπόψη τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται. Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν και θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα δεχτούν νέα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα σαν αναγκαίο όρο της αύξησης της κερδοφορίας».

Παράλληλα οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν τις ευθύνες «των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ και των "απογόνων" τους, όπως και αν ονομάζονται, που έβαλαν πλάτη να περάσει αυτή η πολιτική, δημιούργησαν αυταπάτες, οδήγησαν στην απαξίωση το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ».

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν πως σήμερα απαιτείται:

«Γραμμή ρήξης με την πολιτική της απελευθέρωσης, με τη στρατηγική της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η πάλη ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση για να διασφαλιστούν όσα δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν δένεται αναπόσπαστα με την πάλη ώστε η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελέσει λαϊκή περιουσία. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση οι αγώνες σήμερα μπορούν να έχουν αποτελέσματα».