ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τιμάμε τη Μέρα που βάφτηκε με το αίμα των εργατών
Σάββατο 27 Απρίλη 2013

Από την απεργία του περασμένου Δεκέμβρη
«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή. Είναι απεργία!», τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε ανακοίνωσή του μπροστά στην Πρωτομαγιά και καλεί τους μαθητές από τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Σε μία περίοδο που το σχολείο - και όχι μόνο - απροκάλυπτα παραλείπει, υποβαθμίζει, θάβει ανάμεσα σε τόνους ασύνδετων γνώσεων μεγάλες στιγμές της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, το ΣΑΣΑ μιλά στους μαθητές για το πώς καθιερώθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά και απευθύνει κάλεσμα αγώνα με βάση και τα διδάγματά της. Μεταξύ άλλων τονίζει:

«Είναι μέρα όλων των εργαζομένων που με τους αγώνες τους, όλα τα χρόνια διεκδίκησαν και κέρδισαν όσα δικαιώματα σήμερα μας παίρνουν πάλι πίσω. Είναι μέρα βαμμένη με το αίμα των εργατών του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936. Κανένας δεν τους τα χάρισε! Με τον αγώνα τους, τη μαχητικότητά τους και με την οργάνωσή τους τα κέρδισαν! Είναι μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης! Κρατάμε τα διδάγματα για την οργάνωση του αγώνα μας σήμερα!

-- Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένοι θα βγούμε εμείς αν λυγίσουμε, αν τα παρατήσουμε, αν υπακούσουμε στα μαθήματα της υποταγής και του συμβιβασμού με την άθλια κατάσταση που ζούμε. Αν ο καθένας κοιτάει να βρει "λύση" στα προβλήματα μόνος του.

-- Παραμερίζουμε αυτούς που σήμερα λένε ότι ρεαλιστικό είναι να κάτσουμε στα αυγά μας. Ετσι παραμέρισαν οι εργάτες τότε, όσους έλεγαν ότι το να διεκδικείς 8 ώρες δουλειά, μισθό, άδειες, ζωή με αξιοπρέπεια είναι ουτοπία!! Το πιο τρομακτικό είναι το σκύψιμο του κεφαλιού, η υποταγή. Γιατί φέρνει ατέλειωτες θυσίες, για να συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο στον τόπο οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες.

Ενα είναι σίγουρο: Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να βγει στο προσκήνιο κόντρα στην τρομοκρατία, την κρατική καταστολή και τους εκβιασμούς».