ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Τα 'κανε... θάλασσα το ΥΠΠΟ...

Ενα προς ένα κατέρριψε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης η «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» σε έκτακτη γενική της συνέλευση

Παρασκευή 6 Απρίλη 2001

Από τα τελευταία του προσχήματα «απογυμνώθηκε» το υπουργείο Πολιτισμού στο μείζον θέμα της κατασκευής του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα, μετά και την προχθεσινή, έκτακτη, γενική συνέλευση της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», η οποία, ως γνωστόν, αντιδρά στο έργο για αποδεδειγμένους αρχαιολογικούς και ιστορικούς λόγους.

Και ο γενικός γραμματέας της εταιρίας, Β. Πετράκος και οι άλλοι ομιλητές, απέρριψαν με αποδείξεις τις αιτιάσεις του ΥΠΠΟ για την επιλογή του χώρου και πιο συγκεκριμένα, ότι το μέρος που θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο ήταν, κατά το 490 π.Χ., οπότε και διεξήχθη η ιστορική μάχη του Μαραθώνα, θάλασσα. Το «επιχείρημα» αυτό στηρίχτηκε από το υπουργείο βασικά σε γεωλογικές μελέτες, οι οποίες όμως είναι διάτρητες και σε κάθε περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα αρχαιολογικά δεδομένα.

Οπως σημείωσε ο Β. Πετράκος, η γεωλογική άποψη που δίνει άλλοθι στο υπουργείο, για να δώσει την άδειά του στο έργο είναι γνωστή εδώ και 18 χρόνια, χωρίς όμως να της δίνουν σημασία οι ιστορικοί. Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με αυτήν, ο χώρος όπου βρίσκεται ο Τύμβος των Αθηναίων που έπεσαν στη μάχη, ήταν το 490 π.Χ., θάλασσα! «Με τη γεωλογική αυτή μελέτη συμβαίνει το εξής παράδοξο. Στο χώρο όπου το 490 π.Χ. υπήρχε θάλασσα, σώζεται σήμερα ο Τύμβος διαμέτρου 50 μέτρων, ο οποίος χρονολογείται 80 χρόνια πριν από τη μάχη. Κατά την ίδια χρονική περίοδο λοιπόν, ο Τύμβος δεν υπάρχει γεωλογικώς, υπάρχει όμως αρχαιολογικώς» είπε ο Β. Πετράκος με πικρή ειρωνεία. Το ίδιο συμβαίνει και με το τρόπαιο της μάχης που βρέθηκε στην Παναγιά τη Μεσοσπορίτισσα, στην επιφάνεια του σημερινού εδάφους, και το οποίο, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, θα πρέπει μάλλον... να «αναδύθηκε», αφού και αυτός ο χώρος φέρεται να ήταν θάλασσα το 490 π.Χ! Αλλά «θάλασσα» προκύπτει πως ήταν και η θέση του Ηρακλείου όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι Ελληνες, καθώς και το άλσος του Αισχύλου που τοποθετείται στον Σχοινιά!

Το άλλο γεωλογικό επιχείρημα ότι η σημερινή επιφάνεια της περιοχής ήταν κατά 6 μέτρα χαμηλότερη την εποχή της μάχης δεν μπορεί φυσικά να εξηγήσει, πώς βρέθηκαν προϊστορικά λείψανα κοντά στη Μακαρία Πηγή και νεότερα στη θέση Πλάσι, σχεδόν στη σημερινή επιφάνεια του εδάφους...

Αλλά και η χρήση του χειμάρρου Χάραδρου - ο οποίος έχει νερό μόνο μετά από ραγδαίες καταιγίδες - σαν αιτία των προσχώσεων του εδάφους και της υποτιθέμενης αλλαγής της αρχαίας ακτογραμμής φαντάζει μάλλον φαιδρή, αφού, μόνο πολύ μεγαλύτερα και πραγματικά ποτάμια μπορούν να καταφέρουν τέτοιες γεωλογικές αλλαγές.

Ο Β. Πετράκος πρόσθεσε, πως αν υιοθετηθούν αυτές οι απόψεις από την πολιτεία, τότε δημιουργείται αυτομάτως «ένα τοπογραφικό, ιστορικό και αρχαιολογικό κενό» για το πού έγινε τελικά η μάχη, αφού ανατρέπεται πλήρως ό,τι διδάσκεται στο σχολείο, ό,τι διδάσκεται στις στρατιωτικές ακαδημίες, ό,τι έχει αποδείξει η επιστήμη μέχρι σήμερα.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο ο ομιλητής είπε ότι αποκρύβεται επιμελώς από την πολιτεία είναι το τι πραγματικά θα κατασκευαστεί στον Μαραθώνα και πιο συγκεκριμένα η εγκατάσταση του σλάλομ. Οι υπουργικές θέσεις περί «ήπιων κατασκευών» ανατρέπονται από τα στοιχεία που συνέλεξε η Αρχαιολογική Εταιρεία από ανάλογα έργα στο Σίδνεϊ, αφού, όπως τόνισε ο Β. Πετράκος, ούτε το ΥΠΠΟ, ούτε η «Αθήνα 2004» έδωσαν στην εταιρία τα σχέδια του κωπηλατοδρομίου παρά τις κατ' επανάληψη αιτήσεις της. Το σλάλομ απαιτεί ποτάμια και καταρράκτες που θα γίνουν τεχνητά. Στο Σίδνεϊ υπήρχε ελικοειδές κανάλι σλάλομ πλάτους 14 μέτρων, όσο και οι κοίτες του Ιλισού και του Κηφισού που εκβάλλουν στο Φάληρο. Το βάθος του καναλιού φτάνει το 1,5 μέτρα και οι καταρράκτες κυμαίνονται στο ύψος των 5,5 και 7 μέτρων. Υπάρχουν δε θέσεις για 10.000 θεατές.

Σε όλα αυτά να προστεθούν οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, το τεράστιο πάρκινγκ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνοδεύσει μια τέτοια κατασκευή, πολύ περισσότερο που τέτοια έργα επιτρέπονται σε περιπτώσεις ολυμπιακής εγκατάστασης. Αλλά το χειρότερο θα έρθει μετά τους ολυμπιακούς, αφού η αξία της γης στην περιοχή θα ανέβει στα ύψη. Ενας από τους ομιλητές παρουσίασε σε σλάιντ, απόκομμα μικρής αγγελίας εφημερίδας, η οποία αναγγέλλει την πώληση οικοπέδων «πλησίον» του νέου κωπηλατοδρομίου!

Ακόμη ένα στοιχείο, το οποίο «κρύβεται από το ΥΠΠΟ με επιμέλεια», όπως είπε ο Β. Πετράκος, είναι, πως «το μόνο μέρος της πεδιάδας που δεν υπέστη βλάβη είναι ακριβώς εκείνο που δεν κηρύχτηκε», επειδή είναι ιδιοκτησία του δημοσίου, υπήρχαν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το αεροδρόμιο. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, μπροστά στο μέγεθος των εγκαταστάσεων που θα φτιαχτούν, φαντάζει «πταίσμα». Το υπόλοιπο μέρος της πεδιάδας, το δυτικό της μέρος, που είναι κηρυγμένο και ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου Μαραθώνα και του ΥΠΕΧΩΔΕ, «αποτελεί ένα μωσαϊκό ανομιών». «Πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορεί να είναι το αντίβαρο στην καταστροφή της πεδιάδας του Μαραθώνος και στην καταστροφή και εξαφάνιση των ιδεών που ο χώρος της αντιπροσωπεύει» υπογράμμισε ο ομιλητής.