ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προγραμματίζουν - σχεδιάζουν το πλιάτσικο στη ΝΑ Ευρώπη

Ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη το 8ο Φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Τρίτη 3 Απρίλη 2001

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δε φτάνουν πια οι νουθεσίες και τα ημίμετρα. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών στις προοπτικές της αγοράς της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής».

Με αυτά τα λόγια ο Β. Τακάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), έδωσε το στίγμα των επιταγών των Ελλήνων, αλλά και ξένων βιομηχάνων προς την ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη, που ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται σήμερα. Προηγούμενα είχε τονίσει πως είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να ξεκαθαρίσουν εξ αρχής ότι δε θα ανεχθούν να αιματοκυλιστεί μια ειρηνική χώρα, με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό σε αντίφαση με το ερώτημα που προηγούμενα διατύπωσε: «Μήπως τελικά θα ήταν ευκολότερο να είχε επιτραπεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, να εκδημοκρατιστεί χωρίς να διαμελιστεί, χωρίς να χαραχτούν νέα σύνορα, χωρίς να δημιουργηθούν νέα κράτη, χωρίς να χρεοκοπήσει η πλέον αναπτυγμένη οικονομία των πρώην κομμουνιστικών χωρών της ΝΑ Ευρώπης, παραμένοντας πολυεθνική, αλλά δημοκρατική;».

Οι εργασίες του φετινού 8ου Φόρουμ πραγματοποιούνται παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς, του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, αλλά και δεκάδων άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Αμερικής. Αντικείμενό του, η πορεία των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς την ΕΕ και διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κώστα Σημίτη, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ.

Στο πλαίσιο του 8ου Φόρουμ, που φέτος για πρώτη φορά γίνεται με την παρουσία και εκπροσώπων της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης (σήμερα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Ζ. Ζίζιτς), περιγράφηκαν οι στόχοι και οι τρόποι δράσης των ιμπεριαλιστών και των εκπροσώπων τους, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διείσδυση στην αναδυόμενη περιφερειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Μιας αγοράς 11 χωρών, συνολικού πληθυσμού 136 εκατ. κατοίκων (35,8% του συνόλου της ΕΕ), με γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας. Μιας περιοχής, που, όπως σημειώθηκε, αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Σημειώθηκε απ' όλους ως σημαντική θετική εξέλιξη η αλλαγή που έγινε στη Γιουγκοσλαβία «προς την κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της χώρας», ενώ στα σημαντικά αρνητικά καταγράφηκε η κρίση στην ΠΓΔΜ και το κλίμα αστάθειας που φέρνει στην περιοχή. Γενικότερα, το φετινό φόρουμ γέρνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της πολιτικής παρά της οικονομικής παρέμβασης. Αυτό αναδεικνύεται και μέσα από τις πολιτικοοικονομικές δράσεις που αναφέρθηκαν, στο όνομα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και φυσικά ως απάντηση στις σχετικές εκκλήσεις των εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στις εργασίες.

«Για να πετύχουμε το στοίχημα της ανασυγκρότησης, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, με ευελιξία και με μεγαλύτερη γενναιοδωρία σε ό,τι αφορά τους πόρους», είπε ο ΥΜΑΘ Γ. Πασχαλίδης. Και πρόσθεσε πως πρέπει στην επόμενη διάσκεψη δωρητών το φθινόπωρο να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια και με ταχύτερους ρυθμούς να προχωρήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων ανασυγκρότησης. Μάλιστα σημείωσε την ανάγκη επέκτασης της δράσης της υπηρεσίας Ανασυγκρότησης πέραν του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής. Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ενισχυτικά για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης (2001-2005), στο πλαίσιο του οποίου αρχικά προβλέπεται η διάθεση εθνικών πόρων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Και κατέληξε: «Διαμορφώνουμε ένα κοινό μέτωπο κατά της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, του εξτρεμισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, αφού για άλλη μια φορά περιέγραψε τα αντικίνητρα που υπάρχουν στις χώρες της περιοχής για τη γρήγορη προώθηση των ξένων επενδύσεων (εκδημοκρατισμός ακόμη προς κατάκτηση, αδιαφάνεια, διαφθορά, γενικότερα αναχρονιστικό θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο), κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ώστε τα 500 εκατ. δολ., που πρόκειται να διαθέσει, να φέρουν άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Απάντηση έλαβε λίγο αργότερα από τον ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ανέφερε πως στο εγγύς μέλλον θα υπογραφούν με τις αποδέκτριες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι διμερείς συμφωνίες, που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση της περιοχής.

«Το μέλλον ανήκει μόνο σε αυτούς που το προετοιμάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ζαφειρόπουλος, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, διευκρινίζοντας πως «η αγορά της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης εμφανίζει χαρακτηριστικά αναδυόμενης περιφερειακής αγοράς. Δεν ανταποκρίνεται όμως στον απαιτούμενο βαθμό ενσωμάτωσης». Παρουσιάζοντας το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στα σχέδια ενσωμάτωσης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην ΕΕ, σημείωσε την καθοριστική συμβολή της και στην προσπάθεια πολιτικής σύγκλισης. Αποκάλυψε, τέλος, όμως, πως οι βαλκανικές χώρες με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,5% θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 χρόνια για να φτάσουν στο 75% του τότε διαμορφωμένου επιπέδου ανάπτυξης των 15 χωρών της ΕΕ.

Στη συζήτηση για την πρόοδο των ελληνικών, κοινοτικών και αμερικανικών πρωτοβουλιών στη ΝΑ Ευρώπη, παρουσιάστηκε ο φετινός προϋπολογισμός (490 εκ. ευρώ) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης. Από αυτά τα 285 θα κατευθυνθούν στο Κοσσυφοπέδιο, τα 170 στη Σερβία, και 35 στο Μαυροβούνιο.

Στο μεταξύ σημαντική έλλειψη κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στα κράτη της ΝΑ Ευρώπης διαπίστωσε ο πρόεδρος του αμερικανικού φορέα «Overseas Private Investment Corporation» (OPIC) Κ. Ρόμπερντσον και προκειμένου να αναστραφεί αυτό, κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να παράσχουν χρηματοδότηση και στήριξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο OPIC έχει εντοπίσει 60 βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα στην περιοχή, τα οποία αν υλοποιηθούν, το ύψος του επενδυμένου κεφαλαίου θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολ. Επίσης μίλησε για την πρωτοβουλία τεχνολογικής συνεργασίας στα Βαλκάνια, με αιχμή το αμερικανικό επιτελείο στην Ελλάδα. Και διευκρίνισε πως ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί εφαλτήριο για τις επενδυτικές τους δράσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ο. Ζίμενς σημείωσε πως «για να έρθει ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή, πρέπει να λυθούν θέματα διαφθοράς, να υπάρξει χρηστή διακυβέρνηση και να υιοθετηθούν πολιτικές για την προαγωγή των ξένων επενδύσεων».

Τέλος, η Ε. Λαμπράκη, διευθύντρια του Γραφείου του Συμφώνου Σταθερότητας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας, αλλά και η ΕΕ για τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και αφορούν στην τροποποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία όρων εμπορίου, την ενδυνάμωση των κρατικών θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι σημαντικότερες εξ αυτών (αφορούν κρατικούς θεσμούς και καταπολέμηση διαφθοράς) είναι οι διασκέψεις που στοχεύουν στη χρηματοδότηση σχεδίων στον τομέα του εκδημοκρατισμού, της επιστροφής των προσφύγων, έργων υποδομής, καθώς και για την αστυνομική και στρατιωτική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών θα πραγματοποιηθούν έξι workshops για τους κλάδους: βιομηχανία, κατασκευές - ενέργεια, εμπόριο - μεταφορές, κοινωνική διάσταση, χρηματιστηριακές αγορές - τραπεζικές υπηρεσίες, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες. Στα workshops θα συμμετάσχουν δέκα υπουργοί και υφυπουργοί από τα κράτη της ευρύτερης περιοχής και επιχειρηματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητούν για το πλιάτσικο στη ΝΑ Ευρώπη (2001-03-28 00:00:00.0)
Ζητούν μερίδιο από την πίτα εξοπλιστικών προγραμμάτων (2000-06-17 00:00:00.0)
Η "ειρήνη" των νικητών (1999-08-14 00:00:00.0)
Αθλια επιχείρηση "εκδημοκρατισμού των Βαλκανίων"! (1999-07-02 00:00:00.0)