ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Ανησυχούν για την «κοινωνική συνοχή»

Δεδομένα τα μέτρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από «πολλαπλασιαστές» και μείγμα διαχείρισης, ομολογεί ο Μ. Ντράγκι

Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της παίρνουν μέτρα που πτωχεύουν τους λαούς για να σωθούν τα μονοπώλια από την κρίση
Την ανησυχία της για τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», προκειμένου να προληφθούν γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις στα βάρβαρα μέτρα, υπογραμμίζει με κάθε τρόπο η ΕΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση η Κομισιόν κάλεσε, χτες, Τετάρτη, τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να ενισχύσουν τις «κοινωνικές επενδύσεις», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τα περιθώρια ελιγμών είναι «μικρά».

Ο επίτροπος Απασχόλησης, Λάσλο Αντορ, είπε σε συνέντευξη ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, «θα πρέπει να αναζητείται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, μέσα στα όρια που θέτουν η πολιτική προσαρμογή και η πολιτική λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» βλέπει «ουσιαστικό και αυξανόμενο κίνδυνο» χρεοκοπίας της οικονομίας της, ειδικά εάν δε λάβει βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσουμε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου το 2013, εάν για παράδειγμα δεν έλθει η επίσημη οικονομική βοήθεια από τον ESM και/ή το ΔΝΤ», αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

«Θα μπορούσαμε επίσης να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, εάν εκτιμήσουμε ότι οι (κυπριακές) αρχές δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θα προβλέπει ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας», προσθέτει ο οίκος, εντείνοντας τους εκβιασμούς στο λαό να αποδεχτεί τη σφαγή του.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ για λανθασμένες προβλέψεις, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας», επαληθεύοντας ότι τα μνημόνια περιέχουν προαποφασισμένα μέτρα, ανεξάρτητα από πολλαπλασιαστές και μείγμα διαχείρισης. «Η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Το Ευρωκοινοβούλιο, τέλος, αποφάσισε, χτες, να επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης. Με την εφαρμογή της απόφασης, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτώβρη κάθε έτους, πριν εγκριθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους - μέλους δε σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.