Μαζική και δυναμική ήταν η χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Μαζικά και μαχητικά διαδήλωσαν νέοι κι εργάτες |
Από το πρωί στα Προπύλαια, οι δυνάμεις του ΜΑΣ μοίραζαν την ανακοίνωση και καλούσαν σε απόρριψη του «Σχεδίου Δράσης». Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θανάσης Γκώγκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, που διάβασε την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την επίταξη των απεργών στο ΜΕΤΡΟ, όπως έκαναν και όλοι οι ομιλητές.
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ο Θοδωρής Κωτσαντής χαρακτήρισε το «Σχέδιο Δράσης» δώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες και κάλεσε τους άνεργους νέους να μην παρασυρθούν από την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης: «Είναι ψέμα ότι τα μέτρα και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προσωρινά. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την έκθεση Σέρκας για τα εργασιακά δικαιώματα. Με την έκθεση αυτή έρχεται νέα έφοδος στα εργασιακά δικαιώματα, με δουλειά - λάστιχο, ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, ολική ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει τη δημιουργία και ενίσχυση με πόρους της ΕΕ προγραμμάτων κατάρτισης - επανακατάρτισης και διά βίου μάθησης, όπως αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση».
Συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές έδωσαν το «παρών» |
«Καταλαβαίνουμε καλύτερα από όλους τι σημαίνει ανεργία», σημείωσε, «γιατί είμαστε οι ίδιοι άνεργοι, γιατί έχουμε τον άνεργο στο σπίτι, στην οικογένεια, στην παρέα μας». Ξεκαθάρισε όμως πως δεν θα καταφέρουν να βάλουν τη νεολαία στο χέρι: «Δε θα βαφτίσουμε "δουλειά" την εκμετάλλευση και τη σύγχρονη σκλαβιά».
Επισήμανε ακόμα πως η χρονική στιγμή που έρχονται αυτά τα προγράμματα δεν είναι τυχαία, καθώς το Μάρτη λήγει η ΕΓΣΣΕ και μια σειρά εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση: «Τώρα δίπλα στην κατάργηση των Συμβάσεων, δίπλα στη στρατιά των ανέργων, δημιουργούν και μια στρατιά νέων εργαζομένων χωρίς δικαιώματα που θα πιέζουν και τους παλιότερους εργαζόμενους να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις, να ρίξουν τους μισθούς».
«Το μέλλον της εργατικής τάξης και των παιδιών της δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί να είναι τα προγράμματα της σύγχρονης σκλαβιάς ή οι ουρές της ανεργίας», ανέφερε ο Θ. Κωτσαντής και τόνισε πως μόνη προοπτική είναι ο αγώνας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.
Μίλησε ακόμα για τις απειλές που αντιμετώπισαν όταν άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εξήγησε πως στόχος κυβέρνησης και εργοδοτών είναι να δημιουργήσουν «εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης - στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα, που δεν πρέπει να έχουν καμία επαφή με τις λέξεις ταξική πάλη, οργάνωση, συλλογική δράση, σωματεία». Τόνισε πως οι άνεργοι θα γίνουν περισσότεροι και πως η λύση δεν είναι «το μοίρασμα της φτώχειας και η ανακύκλωση της ανεργίας». Αντίθετα, όπως είπε, χρειάζεται ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης και οργάνωση αγώνων και κάλεσε σε προετοιμασία της γενικής απεργίας, που θα γίνει μέσα στο Φλεβάρη.
«Βιώνουμε την εκμετάλλευση στο πετσί μας», ανέφερε ο Βασίλης Λάμπρου, σπουδαστής σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ και εξήγησε πως τα προγράμματα που παρουσιάζουν ως καινούργια «οι νέοι εργάτες των ΕΠΑΣ τα γεύονται εδώ και χρόνια». Αντί να ζήσει «μισή ζωή, χωρίς δικαιώματα» κάλεσε τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης να βάλει φρένο στην επίθεση που δέχεται.
«Εκμεταλλεύονται την ανάγκη που έχουμε εμείς οι άνεργοι ακόμα και για το ένα ευρώ, για να μας κάνουν να δουλέψουμε με μισθούς πείνας χωρίς κανένα δικαίωμα, για να κερδίζουν ακόμα περισσότερα οι επιχειρηματίες και τα μονοπώλια», είπε η Νάντια Στεφανίδη, από την Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας. Στον αντίποδα των σχεδίων τους, ανέφερε πως οι άνεργοι μαζί με τα συνδικάτα και τη Λαϊκή Επιτροπή δίνουν καθημερινά τη μάχη τους, οργανώνουν κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης: «Κόντρα στο ρεύμα, με ψηλά το κεφάλι. Χωρίς να ζητάμε ελεημοσύνη ή χάρες, παλεύουμε για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα».