Στο στόχαστρο η συνείδηση των γυναικών
Παρασκευή 4 Γενάρη 2013

Γρηγοριάδης Κώστας

Με την έκδοση και την πώληση ημερολογίου με ημίγυμνες φωτογραφίες τους προσπαθούν οι μητέρες των μαθητών σε μια κοινότητα στη Βαλένθια της Ισπανίας να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζεται για να μισθώσουν ένα σχολικό λεωφορείο. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που προέκυψε από τις περικοπές του υπουργείου Παιδείας, που περιόρισε τη μεταφορά των μαθητών.

Η επίθεση δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας αλλά στοχεύει ιδιαίτερα τη συνείδηση των γυναικών. Η κάλυψη των αναγκών της οικογένειας παρουσιάζεται ως ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά τις ίδιες τις γυναίκες, που καλούνται να κάνουν «τα πάντα» προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή. Ανάμεσα στις «λύσεις» που προτείνονται δε λείπουν και αυτές που εκθέτουν τις ίδιες και τα παιδιά τους στα πιο κραυγαλέα δείγματα της σήψης του καπιταλισμού, όπως πριν λίγους μήνες συνέβη με το ΔΣ συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που δέχτηκε χορηγία από οίκο ανοχής για να εξασφαλίσει το σχολείο φωτοτυπικό μηχάνημα.

Η ευθύνη για τις εργαζόμενες και τις άνεργες μητέρες δεν είναι να κάνουν «τα πάντα» για τα παιδιά τους αλλά να κάνουν αυτό που πρέπει: Να πάρουν τη θέση τους στο λαϊκό κίνημα διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Να γίνουν παράδειγμα αγωνιστικότητας, αξιοπρέπειας και ταξικής περηφάνιας για τα παιδιά τους. Να παλέψουν ώστε να χτίσουν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, για τα δικά τους και για όλα τα παιδιά.



Γρηγοριάδης Κώστας