ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πανηγυρίζουν τον ... αποκλεισμό παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Τουλάχιστον 35.000 παιδιά έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών

Πέμπτη 3 Γενάρη 2013

Αποψη από πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων συνδικάτων της Αττικής στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς
Τη συνέχιση του προγράμματος του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και με την οποία ζητούσε ακύρωση πρωτόδικης απόφασης του Ζ' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση αυτή προέβλεπε ακύρωση της σύμβασης που αφορούσε σε πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας μέσω του οποίου δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φροντίδα και φιλοξενία 61.000 παιδιών.

Την περασμένη Παρασκευή, μετά από αυτή την εξέλιξη το υπουργείο Εργασίας πανηγύρισε και μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Χαιρετίζω και μαζί με μένα όλες οι οικογένειες και οι δήμοι της χώρας, την ιδιαίτερα θετική και εθνικά σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διασφαλίζει την κανονική λειτουργία ενός προγράμματος που αφορά 60.000 οικογένειες και τα παιδιά τους, θέσεις εργασίας στους δήμους ενώ σώζει κοινοτικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ».

Εχουν το θράσος να πανηγυρίζουν όταν 35.000 παιδιά έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών, παιδιά που έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα και οι οικογένειές τους πασχίζουν για να δουν πώς θα βγουν στο μεροκάματο. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε συμφωνία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους ανά παιδί που θα φιλοξενούνταν, δωρεάν, σε δικαιούχους του προγράμματος, σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η μείωση αυτή στο κόστος ανά παιδί, μαζί με μια επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε, τότε, ως μεγάλη επιτυχία, γιατί θα εξοικονομούνταν πόροι και θα φιλοξενούνταν περισσότερα παιδιά στις δομές προσχολικής αγωγής που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε:

Κόψανε δηλαδή, ακόμα κι απ' το φαΐ των παιδιών.

Η όλη εξέλιξη κατέληξε στο να φιλοξενηθούν μεν περισσότερα παιδιά, και συγκεκριμένα 61.000 από 43.000 που προβλεπόταν αρχικά. Οδήγησε, όμως, πολλούς παιδικούς σταθμούς στην επιβολή τροφείων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 400 ευρώ το χρόνο, κυρίως για τη σίτιση των παιδιών. Θυμίζουμε επίσης ότι οι γονείς επιβαρύνονται και για το κόστος μεταφοράς των μαθητών, το οποίο από την αρχή δεν προβλεπόταν στη σύμβαση.