ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Γενικευμένοι κλυδωνισμοί παρά το συμβιβασμό

Εντείνονται οι πιέσεις να μπει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους με νέο «κούρεμα»

Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012

Οι εκθέσεις των αμερικανικών οίκων για το συμβιβασμό του Γιούρογκρουπ, είναι ενδεικτικές των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στο παρασκήνιο
Σήμερα συνεδριάζει στο Βερολίνο το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, στον απόηχο της οποίας πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο συμβιβασμός Ευρωζώνης - ΔΝΤ για την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία είναι πρόσκαιρος και θνησιγενής από τη σκοπιά της αστικής διαχείρισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικάνικος οίκος Moody's συνεχίζει να θεωρεί «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί μείωση του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε η χώρα από τους επίσημους δανειστές (ΕΚΤ - κράτη μέλη), με δεδομένο ότι κατέχουν περίπου το 70% του χρέους. «Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι οι στόχοι που μόλις συμφωνήθηκαν, θα επιτευχθούν χωρίς καμία ολίσθηση», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Moody's.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, καλωσόρισε χτες τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών επαναγοράς χρέους την επόμενη βδομάδα, χωρίς όμως να πει τι θα κάνει το Ταμείο αν η διαδικασία δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Προσδιόρισε ακόμα για μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς (13 Δεκεμβρίου) τη σύγκληση του ΔΣ του Ταμείου για την εκταμίευση των 1,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όσο είναι το μερίδιο από τη δόση που αναλογεί στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό ένα επόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ λήφθηκαν προ δύο ημερών και καλό είναι να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά». Χωρίς μια «βιώσιμη λύση για το χρέος» της Ελλάδας είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Γιόχαν Πράντερ, σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Οπως είπε, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, συμβάλλει μεν σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ, αποτελεί όμως μόνον έναν ακόμη συμβιβασμό, χωρίς ωστόσο να συνιστά λύση. Επαληθεύοντας την αντίθεση Ευρωζώνης - ΔΝΤ ως προς το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, είπε ότι «το ΔΝΤ και οι ηγέτες στην Ευρωζώνη εκπροσωπούν τελείως διαφορετικές απόψεις ως προς τη λύση της κρίσης, που αφορούν κυρίως την ταχύτητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη».

Ζόρια σε Γαλλία και Κύπρο

Στη Γερμανία, η ανεργία αυξήθηκε για έβδομο κατά σειρά μήνα το Νοέμβρη, καθώς η κρίση μειώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και φρενάρει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 2,9 εκ. σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Απασχόλησης (6,9%).

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια το Σεπτέμβρη. Η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά οι τελευταίες εκθέσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να σταματήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές περιορίζεται.

Αντίστοιχα, τους κλυδωνισμούς στη γαλλική οικονομία έρχεται να ενισχύσει και η προειδοποίηση του οίκου Fitch ότι το επόμενο έτος θα της στερήσει την κορυφαία αξιολόγηση των τριών Α, εάν δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Ο Fitch είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που εξακολουθεί να βαθμολογεί τη Γαλλία με ΑΑΑ.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης της Κομισιόν αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος και η ανεργία αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αυξητική τάση. Η έκθεση εκτιμάει ακόμα ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν υλοποιηθεί.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Κομισιόν παρουσίασε χτες τις προτάσεις της για την πλήρη οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, δίνοντας έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία προς μία «βαθιά και αυθεντική» οικονομική ένωση στο τέλος της οποίας προβλέπεται και η έκδοση κοινού χρέους, δηλαδή, ευρωομολόγα.