ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Από την πίσω πόρτα η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας

Αντί για το ΤΑΙΠΕΔ, την «αξιοποίηση» της περιουσίας των ΝΠΔΔ αναλαμβάνει προσωρινά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων και για λόγους εντυπώσεων αναλώνονται σε διαφωνίες για τα επιμέρους
Με ονομαστική ψηφοφορία για τα 4 άρθρα του ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στις πρώην ΔΕΚΟ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εκποίησή τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

Χτες, οι εταίροι της κυβέρνησης, που συμπλέουν στη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, επιδόθηκαν σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να δηλώνει - τοποθετούμενος στην Επιτροπή Οικονομικών - ότι «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει όποτε παραστεί ανάγκη να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης». Η δήλωση αυτή εκτιμάται ως «πάσα» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να διατυπώνουν το αίτημα της κύρωσης από τη Βουλή των συμβάσεων για τις «αποκρατικοποιήσεις», προκειμένου να υπερψηφίσουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Τοποθετούμενος στην ίδια επιτροπή, που είχε αντικείμενο ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε: «Εμείς δεν θα σταθούμε στο ποιος είναι αρμόδιος και στα νομικά θέματα. Δηλαδή αν ήταν αρμόδια η Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις θα ήταν καλύτερες; Είναι φανερό για ποιο σκοπό γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Το ποιος θα τις κάνει είναι το λιγότερο, το θέμα είναι να μη γίνουν». Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Αθανασόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. έως το 2013 και 11,1 δισ. έως το 2016.

Στο κεφάλαιο «διά της πλαγίας»

Στο μεταξύ, με πλάγιο τρόπο επιχειρεί η συγκυβέρνηση να βάλει στο χέρι και να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία όλων των ΝΠΔΔ, μεταξύ αυτών και των πανεπιστημίων. Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε προσωρινά το άρθρο που έδινε τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να διαχειρίζεται και να εκποιεί το σύνολο της περιουσίας των ΝΠΔΔ, σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα, προβλέπεται ότι αυτό το ρόλο μπορεί να τον παίζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού, η ακίνητη περιουσία των ΝΠΔΔ θα μπορεί να περνάει στην ΕΤΑΔ και να «αξιοποιείται», να παραδίδεται δηλαδή προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Υπενθυμίζουμε πως σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει στη Βουλή πως «δεν πρόκειται να μπει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων». Η αλήθεια είναι πως δεν μπαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά όπως και τα ακίνητα όλων των ΝΠΔΔ, θα μπορούν να «αξιοποιηθούν» (να εκποιηθούν) μέσω της ΕΤΑΔ.