Το δράμα των προσφύγων και των παιδιών στη Συρία από την ένοπλη σύγκρουση, που σπρώχνουν οι ιμπεριαλιστές, αξιοποιείται από τους ίδιους για πιέσεις |
Ως ευκαιρία άσκησης περαιτέρω πιέσεων προς το Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ολοφάνερο ότι θα λειτουργήσει, περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, η ετήσια σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Το έναυσμα έδωσε πρώτος ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να επιμείνει στο δρόμο της διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος με το Ιράν σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι αν και πιστεύει ότι υπάρχει «διπλωματική λύση ο χρόνος για την επίτευξή της δεν είναι απεριόριστος».
Οι ΗΠΑ είπε, «θα κάνουν ό,τι πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν το Ιράν ν' αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό». Ταυτόχρονα επέκρινε την ιρανική ηγεσία και γιατί υποστηρίζει τη συριακή ηγεσία να παραμείνει στην εξουσία και κάλεσε σε απομόνωση όλων όσοι ασκούν πολιτική έχοντας στο επίκεντρο την έχθρα απέναντι στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ ή στη Δύση γενικότερα.
Της ομιλίας Ομπάμα είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ιρανού Προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε τη «διεθνή κοινότητα» για δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς, όπως υποστήριξε, δεν ασχολείται καθόλου με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ αλλά εμποδίζει άλλες χώρες να κάνουν επιστημονικές προόδους για ειρηνικούς σκοπούς ενώ επίσης κατηγορεί τον οποιονδήποτε αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα, την ώρα που στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης επιτρέπει τις προσβολές απέναντι στη θρησκεία των άλλων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αχμαντινετζάντ, η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη Ρον Πρόσορ αποχώρησε από την αίθουσα.
Στο ζήτημα του Ιράν και του Ισραήλ αναφέρθηκε, εμμέσως, χωρίς ν' αναφέρει «ονόματα» και ο ΓΓ του ΟΗΕ καθιστώντας σαφές ότι αποδοκιμάζει κάθε ενδεχόμενο εξαπόλυσης επίθεσης από μια χώρα σε μία άλλη και υποτίθεται αποδοκιμάζει εξίσου και τις σχετικές απειλές. Ο Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξη υποστήριξε ότι δεν θεωρεί σοβαρές τις απειλές του Ισραήλ αν και λίγες ώρες νωρίτερα σε άλλη συνέντευξη ο αρχηγός των «Φρουρών της Επανάστασης» εκτιμούσε ως εξαιρετικά πιθανή την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης.
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν, ήδη, νέο γύρο κυρώσεων με στόχο να μπλοκάρουν τις συναλλαγές και με την Εθνική Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, η οποία προς το παρόν δεν έχει πληγεί.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, μεταξύ των πρώτων ομιλητών, περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία ως «καταστροφή για την όλη την περιφέρεια με επιπλοκές παγκόσμιας εμβέλειας». Ο Μπαν Γκι μουν κάλεσε εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας ν' αναλάβει πρωτοβουλία άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων και έκανε λόγο για «θηριώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατέρωθεν» κάνοντας ειδική μνεία στα παιδιά με νύξεις της έκθεσης της οργάνωσης «Save the children» που εμφανίζει σειρά καταγγελιών για παιδιά που έγιναν μάρτυρες ή έζησαν τα ίδια βασανιστήρια.
Σφοδρή επίθεση κατά της συριακής ηγεσίας εξαπέλυσε ανοιχτά ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος χαρακτήρισε το Σύρο ομόλογό του «δικτάτορα» που πρέπει να αποχωρήσει και απείλησε με «σοβαρές κυρώσεις» τη Δαμασκό «αν δεν σταματήσει άμεσα η καταστολή της αντιπολίτευσης».
Ενάντια στην προοπτική στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας τάχθηκε, με δηλώσεις του, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μούρσι, που είναι υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία ενώ την Κυριακή θα πάει στην Τουρκία για συνομιλίες για το θέμα.
Πριν από την έναρξη της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακχντάρ Μπραχίμι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την περιοδεία του στη Συρία και σε αραβικές χώρες. Εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Συρία «είναι εξαιρετικά σοβαρή, ήταν άσχημη και γίνεται χειρότερη», έθεσε πολλά ερωτηματικά για το αν υπάρχει ελπίδα διπλωματικής αποκλιμάκωσης, προειδοποίησε ότι η Συρία βρίσκεται ήδη σε επισιτιστική κρίση και χρειάζεται άμεση βοήθεια ενώ έκανε λόγο για «μεσαιωνικά βασανιστήρια που ασκούνται εκατέρωθεν». Ο Μπραχίμι μετέφερε επίσης την εκτίμηση της συριακής ηγεσίας ότι εντός της χώρας βρίσκονται 5.000 ξένοι μαχητές.
Στη Συρία σκληρότατες είναι οι μάχες στο Χαλέπι ενώ δύο ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν σχολείο όπου έχουν εγκαταστάσεις οι συριακές μυστικές υπηρεσίες και η πολιτοφυλακή «Σαμπίχα». Οι αρχές ανακοίνωσαν επτά τραυματίες ενώ οι αντικαθεστωτικοί μιλούν για πολλούς νεκρούς. Επίσης, βλήματα όλμου έπεσαν στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό έδαφος των υψωμάτων του Γκολάν, χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.