ΕΟΠΥΥ
Περικοπές επικίνδυνες για την υγεία του λαού

Εμπορευματοποίηση, υποχρηματοδότηση, περικοπές... Ολο και λιγότεροι έχουν να αγοράσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η λίστα με τις περικοπές του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους ασφαλισμένους είναι ατέλειωτη. Αυτός είναι ο «εξορθολογισμός» των δαπανών για την Υγεία και το Φάρμακο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγοραπωλησίας των υπηρεσιών Υγείας και της θεραπείας. Αυτό είναι το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Η ενιαία ελάχιστη παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι κοινός ευρωπαϊκός στόχος, και στην Ελλάδα εφαρμόζεται με βασικό όχημα τον ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις που πρέπει να εξασφαλίσουν έσοδα πουλώντας υπηρεσίες. Η δημόσια Υγεία είναι σε άμεσο κίνδυνο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που όλο και λιγότεροι έχουν να αγοράσουν την απαραίτητη για τη ζωή τους θεραπεία ή ακόμα και πρόληψη.

Αλλά και η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, δηλαδή σαν επιχειρήσεις, «χαρατσώνει» άγρια τους ασθενείς και τα Ταμεία. Ετσι, στα πλαίσια της «ολοήμερης λειτουργίας» των δημόσιων νοσοκομείων το 2011 οι ασθενείς πλήρωσαν: 27,7 εκατ. ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (με το γνωστό 5ευρω), 39,5 εκατ. ευρώ για επισκέψεις στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, 24,9 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές και απεικονιστικές πράξεις (π.χ. αξονικές τομογραφίες) και 9,9 εκατ. ευρώ για θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις (π.χ. αρθοσκοπήσεις). Τα νοσοκομεία κάνουν «οικονομία» συρρικνώνοντας δραματικά τμήματα, κλινικές, υπηρεσίες. Ενα παράδειγμα, «σταγόνα στον Ωκεανό», είναι ο νέος Οργανισμός του «Τζανείου» όπου - πέρα από τμήματα και κρεβάτια - καταργείται το διαβητολογικό κέντρο, στο οποίο λειτουργούν τρία επιμέρους ιατρεία (διαβητικού ποδιού, παχυσαρκίας, αντλιών ινσουλίνης), όπου παρακολουθούνται 25.000 ασθενείς (του Πειραιά και των νησιών) και εξειδικεύονται πολλοί νέοι γιατροί στο σακχαρώδη διαβήτη.

«Οδοστρωτήρας» ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ

Ετσι, με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, ανάμεσα σε άλλα:

«Μαχαίρι» στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Ακόμη και σε σοβαρές ασθένειες, που όμως αν διαγνωσθούν έγκαιρα μπορεί και να θεραπευτούν, γίνονται περικοπές και οι επιπλέον, απαραίτητες εξετάσεις πρέπει να πληρώνονται απευθείας από τους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστικά για την πρόληψη του καρκίνου, προβλέπεται:


Ελένη ΜΑΪΛΗ