ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Κάθε ευρώ που κόβεται θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Eurokinissi

Ανεμβολίαστα μένουν τα παιδιά των ανασφάλιστων
Νοσοκομεία που οι γιατροί «καλύπτουν» τμήματα από το... τηλέφωνο λόγω της έλλειψης προσωπικού ή που εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών λόγω του μειωμένου κονδυλίου για τις εφημερίες. Αυτό το «μοντέλο» του Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Νοσοκομείου Σερρών αναμένεται να γενικευτεί σε όλη τη χώρα αποκαλύπτοντας το εγκληματικό περιεχόμενο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την «καταπολέμηση της σπατάλης» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία». Παραπέρα, τα αποτελέσματα αυτού του... «εξορθολογισμού» έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος προχωρά σε περικοπές ακόμη και θεραπειών απαραίτητων για την επιβίωση ορισμένων ασθενών και Ατόμων με Αναπηρίες ή και προληπτικών εξετάσεων για σοβαρές ασθένειες, που όμως μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν έγκαιρα. Την ίδια ώρα χιλιάδες ανασφάλιστοι περιμένουν καρτερικά το θάνατο παρότι θα ζούσαν αν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν ή να πάρουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό το ανατριχιαστικό «θανατερό» τοπίο εν έτει 2012 είναι μόνο η αρχή, αν δεν μπει φρένο, αν δεν ξεσηκωθεί κάθε εργαζόμενος, άνεργος, ανάπηρος ή χρονίως πάσχων και οι οικογένειές τους, συνταξιούχος, ανασφάλιστος. Ηδη το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα για το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Υγεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 - 2014, σύμφωνα με πληροφορίες. Από αυτά, τα 800 εκατ. θα κοπούν από τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ο Οργανισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το α' εξάμηνο του 2012, τη στιγμή που χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ για φάρμακα, θεραπευτικά υλικά, ιατρικές πράξεις κι εξετάσεις, ακόμα και για πανάκριβες θεραπείες.

Eurokinissi

Αν δε χρηματοδοτηθούν άμεσα ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από το κράτος και δεν έχουν και οι ανασφάλιστοι πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πεθαίνουν άνθρωποι ενώ υπάρχει θεραπεία
Το ποσό αυτό που οφείλεται στους ασφαλισμένους ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική και κρίσιμη είναι η περίπτωση των νεφροπαθών, που υπόκεινται σε αιμοκαθάρσεις 13 μέρες το μήνα δίνοντας έως και 2.000 ευρώ το μήνα για τη μετακίνησή τους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Ο ΕΟΠΥΥ έχει από το Νοέμβρη του 2011 να τους δώσει τα χρήματα για τα οδοιπορικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται καθημερινά η ζωή τους, να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και να αναγκάζονται να διακόπτουν τις θεραπείες τους ή να δανείζονται από συγγενείς, φίλους, τράπεζες.

«Μαχαίρι» στην πρόληψη του καρκίνου

Αντί να αυξάνονται προληπτικές εξετάσεις για μια σοβαρή ασθένεια, που όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί, κόβονται. Ο εγκληματικός αυτός «εξορθολογισμός» της συγκυβέρνησης σημαίνει ότι ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα κάνει ή όχι τις επιπλέον προληπτικές εξετάσεις! Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει πλαφόν σε εξετάσεις που αφορούσαν στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, αντί για μια μαστογραφία το χρόνο για γυναίκες πάνω από 40 χρόνων ή 30 χρόνων αν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δικαιολογεί μια μαστογραφία ανά δύο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 - 50 χρόνων και μία το χρόνο για άνω των 35 χρόνων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αντίστοιχα όρια μπαίνουν και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, όπου για άνδρες άνω των 50 χρόνων δικαιολογείται ανά δύο χρόνια και για άνδρες άνω των 60 χρόνων κάθε χρόνο, ενώ κανονικά οι άνδρες άνω των 50 χρόνων πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο.

Για τους ανασφάλιστους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προληπτικές εξετάσεις, ούτε έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι άνεργοι δηλαδή και οι οικογένειές τους - πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους - όσοι εργάζονται ανασφάλιστοι ή οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ αφήνονται στη μοίρα τους. Ο λόγος είναι ότι σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο κυριαρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ως εκ τούτου τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος αγοράζουν και πουλούν υπηρεσίες Υγείας, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, ιατρικά υλικά και μηχανήματα. Ενα απέραντο εμπόριο ζωής και θανάτου με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς.

Περιμένοντας το θάνατο...

Κι όμως, ένας τόσο ευαίσθητος τομέας όπως είναι η Υγεία έχει αφεθεί στα χέρια της επιχειρηματικής και «φιλανθρωπικής» δράσης, με συνέπεια να υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν τους απομένει τίποτε άλλο παρά να περιμένουν το θάνατο! Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του 6μηνου απολογισμού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που ίδρυσαν το Φλεβάρη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής, όπου έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι και τα παιδιά τους.


Ε. Μ.