ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Γιορτάζοντας την Επανάσταση με σινεμά!
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012

Με τη διοργάνωση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ υποδέχεται τη φετινή επέτειο της κουβανέζικης επανάστασης (26/7/1953) η εταιρεία «NEW STAR», που σε συνεργασία με την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα διοργανώνει «Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου» στο κινηματοθέατρο «ΤΡΙΑΝΟΝ» (Κοδριγκτώνος 21, Μετρό «Βικτώρια») από 26/7 έως 1/8.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν 33 ταινίες και ντοκιμαντέρ. Η επίσημη πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 26/7, 9 μ.μ. με ομιλία εκπροσώπου της πρεσβείας της Κούβας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Ανάμεσα στις ταινίες υπάρχουν αριστουργήματα ιδιοφυών σκηνοθετών όπως το «ΛΟΥΤΣΙΑ» (1968) του Ουμπέρτο Σόλας, «Μνήμες υπανάπτυξης» (1968) και «Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη» (1966) του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα κ.ά., καθώς και σπάνια ντοκιμαντέρ όπως το «ΚΟΥΜΠΑΝ ΣΤΟΡΥ» σε σκηνοθεσία Βιτόρ Παλέν όπου... συνυπάρχουν ο Ερολ Φλίν και ο Φιντέλ Κάστρο! Στη δεκαετία του '50, ο Ερολ Φλίν και ο παραγωγός Βίκτορ Πάλεν ήταν ιδιοκτήτες μιας κινηματογραφικής αίθουσας στην Αβάνα. Ετσι έτυχε να είναι εκεί όταν η επανάσταση ξέσπασε, οπότε πήραν τους δρόμους με τις κάμερές τους για να κινηματογραφήσουν την ιστορία όπως συνέβη, στο σημείο που συνέβη!

Ταυτόχρονα, μέσα από το φεστιβάλ, θα γνωρίσουμε ουσιαστικά και το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας, γνωστό ως ICAIC (Instituto Cubano del Arte e Industrias Cinematograficos) και του αναντικατάστατου ρόλου της κρατικής στήριξης στην κινηματογραφική τέχνη. Το ICAIC ιδρύθηκε από την επαναστατική κυβέρνηση στις 24/3/1959. Μέχρι τότε ο κουβανικός κινηματογράφος είχε να επιδείξει ταινίες φτωχής καλλιτεχνικής αξίας, οι οποίες αναφέρονται ως «προεπαναστικές» θέτοντας αδιαμφισβήτητα ένα «πριν και μετά» από την ιστορική αυτή ημερομηνία.

Το ICAIC κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου. Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ηταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς.

Το ICAIC έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Σαντιάγκο Αλβάρεζ (Santiago Alvarez) στον τομέα του ντοκιμαντέρ, ο Χουάν Παντρόν (Juan Padron) στο animation, ο Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα (Tomas Gutierrez Alea) και ο Ουμπέρτο Σόλας (Humberto Solas) στις ταινίες μυθοπλασίας.

Αν και η κινηματογραφική δραστηριότητα του Ινστιτούτου έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το παρελθόν, και πάλι έχει να επιδείξει έναν εκτενέστατο κατάλογο με πολύ ενδιαφέροντες τίτλους.