ΦΡΕΝΤ ΝΟΥΜΕΓΙΕΡ - ΣΑΜ ΤΕΪΛΟΡ
Μωρέ κουράγιο
Πέμπτη 14 Ιούνη 2012

Η ριψοκίνδυνη κωμωδία αναφέρεται ως μια παράξενη εκδοχή κωμωδίας, όπου ο (κινηματογραφικός εν προκειμένω) πρωταγωνιστής θέτει τον εαυτό του σε πραγματικό, σε φυσικό κίνδυνο, με στόχο να αποσπάσει γέλιο από τους θεατές, προκαλώντάς τους σοκ. Ο ηθοποιός Χάρολντ Λόιντ (1893-1971), σημαντικός αρχιτέκτονας της βουβής κωμωδίας, την περίοδο μεταξύ του 1915 και του '17 έπαιξε σε σύντομα κωμικά σκετς ρόλους «αλήτη» (tramp), μιμούμενος σοβαρά τα χαρακτηριστικά της φιγούρας του «αλήτη» του Τσάπλιν.

Μέσα από το, εκτενέστερης διάρκειας, φιλμ «OVER THE FENCE» του 1917, ο Λόιντ ανακαλύπτει και διαμορφώνει την απόλυτα δική του κωμική περσόνα. Εκείνη του σοβαρού και ήπιου αγοριού της διπλανής πόρτας, με γυαλιά από σκελετό ταρταρούγκα. Κι όπως όλοι οι Αμερικανοί, έτσι και ο Χάρολντ εμφορείτο από το διακαή πόθο της επαγγελματικής επιτυχίας. Μπορούσε να γίνει και επιθετικός όταν βρισκόταν σε ανταγωνιστική θέση, διαφαινόταν όμως ότι κάτω από την επιφάνεια υπήρχε ένας υγιής πυρήνας αξιοπρέπειας και αθωότητας.

Από το 1920, έτος που ο Λόιντ άρχισε να δουλεύει στη βιομηχανία του σινεμά, εξέλιξε τον προαναφερθέντα κινηματογραφικό του χαρακτήρα σε ένα αρχέτυπο αμερικανικής «κανονικότητας» και «λεπτότητας», ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ειδικεύεται στη ριψοκίνδυνη κωμωδία συγκινήσεων. Η πλέον φημισμένη ταινία αυτού του είδους είναι η «ΜΩΡΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ» του 1923, όπου ο Λόιντ παίζει ένα χωριατόπαιδο που έφθασε στη μεγαλούπολη και θέλει να πιάσει την καλή. Ενώ δουλεύει κλητήρας στο κατάστημα «De Vore» πασχίζει να αποδείξει στην κοπέλα του ότι είναι διευθυντής που κερδίζει πολλά. Ενας φίλος του βγάζει λεφτά κάνοντας ακροβατικά στο δρόμο και όταν ο πραγματικός διευθυντής υπόσχεται χίλια ολόκληρα δολάρια σε όποιον επινοήσει μια έξυπνη διαφήμιση για το κατάστημα, ο Λόιντ εξαναγκάζεται τελικά από τη συγκυρία να σκαρφαλώσει στην πρόσοψη του 12ώροφου κτιρίου, χωρίς εμφανές σύστημα ασφαλείας και να καταλήξει να κρέμεται από ένα τεράστιο ρολόι που χάσκει πάνω από την πολυσύχναστη λεωφόρο της μεγαλούπολης με ασίγαστη κίνηση αιχμής. Η σκηνή αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή και η πιο γνωστή της ταινίας.

Στα μέσα της δεκαετίας του '20 ο Λόιντ έφθασε να είναι - στο εγχώριο, αμερικανικό κοινό - δημοφιλέστερος και από τον Τσάπλιν και από τον Κίτον, μιλώντας πάντα με όρους εισπρακτικούς (box office). Ωστόσο, και ο Λόιντ, όπως πληθώρα «κλόουν» του βωβού κινηματογράφου με κινητικό σήμα κατατεθέν το χιούμορ τους, δεν επέζησαν της άφιξης του ήχου. Η κωμική ιδιοφυΐα του Λόιντ δεν είχε ούτε το διανοητικό βάθος του Μπάστερ Κίτον, ούτε το συγκινησιακό βάθος του Τσάρλι Τσάπλιν. Μπορεί ο εκκωφαντικός ακροβάτης Λόιντ να μην απέκτησε συνομήλικους μιμητές, αλλά η ξεκάθαρου εντυπωσιασμού κωμωδία του έκανε μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Παίζουν: Χάρολντ Λόιντ, Μίλντρεντ Ντέιβις, Νόα Γιανγκ, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (1923).