Εγκληματική και όχι επιστημονική η ΝΑΤΟική επέμβαση

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρέθεσαν στις παρεμβάσεις τους αρμόδιοι επιστήμονες από τις βαλκανικές χώρες

Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001

O Ρούι Ναμοράντο Ρόσα, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Evora της Πορτογαλίας και διευθυντής του Γεωφυσικού Κέντρου του Πανεπιστημίου, στην ομιλία του με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια» επισήμανε ότι η επέμβαση που ονομάστηκε «ανθρωπιστική», για να δικαιολογηθεί στα μάτια της κοινής γνώμης των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, «ήταν στην ουσία μια εγκληματική επέμβαση, όχι μόνο λόγω της παράνομης φύσης της, αλλά λόγω και της ακραίας βίας, που ήταν ακόμα χειρότερη με τη χρήση παράνομων όπλων».

Σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές χρησιμοποίησαν στη Γιουγκοσλαβία, o καθηγητής Ρόσα τόνισε: «Ο άμαχος πληθυσμός στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων είναι τελείως απροστάτευτος από τις χημικές και ραδιολογικές επιπτώσεις των όπλων αυτών (που η φύση τους δεν αποκαλύφθηκε ούτε στους συμμάχους των εισβολέων), κυρίως στη διάρκεια των βομβαρδισμών. Οι οικολογικές καταστροφές που προκάλεσε η χρήση αυτών των όπλων δε θα αποκατασταθούν ούτε από τους νικητές ούτε τους ηττημένους. Η επέκταση των οικολογικών επιπτώσεων ξεπερνά κατά πολύ το θέατρο του πολέμου. Οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές των πληθυσμών των χωρών της περιοχής υπόκεινται στις επιπτώσεις ενός χημικού και ραδιενεργού στοιχείου για μια απροσδιόριστη και πρακτικά ατελείωτη χρονική περίοδο».

Συνεχίζοντας το ανελέητο «κατηγορώ» του κατήγγειλε πως «τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στο να αποκαλυφθεί η εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού και να καταδειχτεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ σαν ο πολεμικός βραχίονας του ιμπεριαλισμού. Ρίχνοντας τη μάσκα της αμυντικής του αποστολής και εξαπολύοντας τις επιθετικές του δραστηριότητες, το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει την πραγματική του φύση. Η κοινή γνώμη το αντιλαμβάνεται και επειδή καταλαβαίνει, απαιτεί τη διάλυση του ΝΑΤΟ».

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή των Βαλκανίων

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ειδικός σε ζητήματα περιβάλλοντος, Δρ. Ντάρκο Νάντιτς, στην εισήγησή του διακήρυξε ότι πέρα από τη σωστή διατύπωση ότι το «πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια», θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι «τα πρώτα θύματα του πολέμου είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον τους».

Τόνισε ακόμα ότι σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων και έρευνες «μέχρι το 1999, το περιβάλλον στη Γιουγκοσλαβία ήταν σχετικά καλύτερα διατηρημένο και απειλούνταν λιγότερο από ό,τι στις άλλες χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Η σημερινή «οικολογική καταστροφή της περιοχής των Βαλκανίων και της Γιουγκοσλαβίας», τόνισε ο καθηγητής Νάντιτς, «είναι ανυπολόγιστη και δεν μπορεί να εκφραστεί μόνο με όρους χρηματικούς ή άλλη υλική αξία. Ανυπολόγιστη απώλεια έχει προκληθεί μόνο από την καταστροφή των δασικών συστημάτων, τη ρύπανση ποταμών, την καταστροφή της βιοποικιλότητας, τις επιπτώσεις στην ατομική υγεία των κατοίκων και τον αριθμό των φονευθέντων και αυτών που τώρα υποφέρουν από ασθένειες...

Τα μελλοντικά θύματα είναι τα αγέννητα παιδιά που δε θα ξέρουν τους λόγους ενός ανορθολογικού πολέμου. Οι βασανιστικές ερωτήσεις θα γίνουν μέρος της ατομικής και κοινωνικής μας συνείδησης. Εχει γίνει κατάχρηση της επιστήμης που έχει καταστεί δούλη της πολιτικής...».

Απαγορεύεται από τις Διεθνείς Συνθήκες

Η Ζνέζανα Παύλοβιτς, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Πυρηνικών Επιστημών Vinca, του Βελιγραδίου, μιλώντας για τη ραδιενεργό ρύπανση στη Γιουγκοσλαβία υπογράμμισε ότι η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου «αποτελεί παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου και απαγορεύεται από τις Συνθήκες της Χάγης του 1899 και 1907 και τις Συνθήκες της Γενεύης 1923, 1925 και 1949 και την απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης το 1945».

Η Σνέζανα Παύλοβιτς επισήμανε πως οι τύποι των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου «έχουν θανατηφόρες επιπτώσεις σε στρατιωτικό προσωπικό και προκαλούν μεγάλης κλίμακας ρύπανση. Η ρύπανση έχει τοξικές και ραδιενεργείς επιπτώσεις που προξενούν καρκίνο. Η ραδιενέργεια και η τοξικότητα του ουρανίου και των προϊόντων του προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως: δερματίτιδα, νεφροπάθεια, οξεία αρτηριοσκλήρωση και θάνατο. Εισπνέοντας μικρά σωματίδια στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους των εσωτερικών οργάνων».

Στοιχεία «οικολογικού πολέμου»

Η Δρ. Ζνέζανα Μάτιτς - Μπεζάραβιτς ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Βελιγραδίου στην εισήγησή της με τίτλο: «Η επίδραση της επίθεσης του ΝΑΤΟ στο περιβάλλον και την υγεία στη Γιουγκοσλαβία - Σερβία», στάθηκε ιδιαίτερα στον εγκληματικό σκοπό των βομβαρδισμών και τόνισε: «Η ρίψη βομβών σε κατά κύριο λόγο πολιτικούς στόχους, υγειονομικές εγκαταστάσεις, χημικά εργοστάσια, υδατοδεξαμενές, ηλεκτρικά εργοστάσια και σταθμούς, γεφύρια, η καταστροφή της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς... όλα αυτά αποτελούν αναμφίβολα στοιχεία ενός "οικολογικού πολέμου"».

Η Δρ. Μάτιτς αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στην εκτεταμένη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ρύπανση του ποταμού Δούναβη, σαν αποτέλεσμα των βομβαρδισμών. Λόγω της καταστροφής εργοστασίων, ηλεκτρικών σταθμών, αποθηκών χημικών και τοξικών ουσιών, υπογράμμισε, μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών έχουν εκχυθεί στα νερά του ποταμού. Κατά την άποψη των επιστημόνων η ρύπανση των νερών του ποταμού είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων για τους λαούς της περιοχής.

Να ερευνηθούν οι συνέπειες από την ακτινοβολία Α`

Ο Κογιουχάνοφ, καρδιολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου της Σόφιας, σημείωσε πως «οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια προσχεδιασμένη οικολογική καταστροφή» και πρόσθεσε πως όφειλαν να προειδοποιήσουν για τις τεράστιες συνέπειες από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο έχει εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και ιδιαίτερα επιδρά δραματικά στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου.

Επίσης, σημείωσε πως πολύ μεγάλο ποσοστό φυτικής και ζωικής παραγωγής έχει καταστραφεί στη Βουλγαρία και ιδιαίτερα σε περιοχές (π.χ. Βρέγκοβο) που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, σημείωσε πως οι επίσημες ανακοινώσεις στη Βουλγαρία δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που οι άνθρωποι βλέπουν και ζουν καθημερινά.

Τέλος, κατέθεσε την πρότασή του τονίζοντας πως πρέπει «να προτείνουμε στην ΕΕ να δημιουργηθεί μια επιτροπή από ειδικούς από κράτη που βρίσκονται γύρω από τη Γιουγκοσλαβία. Να ερευνήσουμε για τις συνέπειες από την ακτινοβολία α`. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να πληρώσουν για τις καταστροφές που προκάλεσαν. Οι ηθικές βλάβες που προκλήθηκαν βέβαια δεν πληρώνονται».

Βίαιες αλλαγές στο γενετικό υλικό

Ο Ζαχαρίας Σκούρας καθηγητής της ΣΘΕ του ΑΠΘ, σημείωσε κατηγορηματικά πως «οι βίαιες αλλαγές στο περιβάλλον προκαλούν βίαιες μετατροπές στο γενετικό υλικό. Προκαλούν θανατοφόρες μεταλλάξεις ή μεταλλάξεις που ενσωματώνονται στους οργανισμούς και στους πληθυσμούς και προκαλούν ανυπολόγιστες βλάβες στο γενετικό υλικό ή και τον αργό θάνατο, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποικιλομορφίας, τη δημιουργία συνδρόμων, την εξαφάνιση ειδών, τη μείωση της βιοποικιλότητας».

Διευκρίνισε πως οι ηθικοί κανόνες που διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες δε διαμορφώνονται μόνο από τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις επιστημονικές θεωρίες. «Είναι αποτέλεσμα αλληλοεπίδρασης των επιστημών και των εφαρμογών τους με τις πολιτιστικές παραδόσεις, τις θρησκευτικές αξίες, το επίπεδο της τεχνολογίας, τις οικονομικές δραστηριότητες και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά». Και έκλεισε την παρέμβασή του, δηλώνοντας πως «είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της ζωής μας».

Κατακόρυφη αύξηση καρκίνων

Η Ιφιγένεια Δανοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε στοιχεία από ένα υγειονομικό οδοιπορικό στη Βοσνία. Αρχικά κατήγγειλε την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει για να «θολώσουν τα νερά», αντί να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα ραδιενεργά όπλα.

Και παρουσιάζοντας στοιχεία για τις επιπτώσεις από τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Βοσνία ανέφερε: «Πρόσφυγες που έφυγαν από ένα προάστιο του Σεράγεβο και εγκαταστάθηκαν σε μια άλλη περιοχή της Βοσνίας πέθαναν σε μεγάλο βαθμό από κακοήθη νοσήματα (300 σε 5.000)». Στο Ντομπόι, ένα μεγάλο γενικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί 7 κοινότητες της περιφέρειας του Σεράγεβο, εμφανίστηκε μεγάλη αύξηση στα καρκινώματα του πεπτικού συστήματος. «Από τις 40 λευχαιμίες που νοσηλεύτηκαν τα 2 τελευταία χρόνια οι 32 είναι από τις βομβαρδισμένες περιοχές και μόνο οι 8 από τις μη βομβαρδισμένες και μέσα σ' αυτές στρατιώτες από το Πάλε».

Και κατέληξε, λέγοντας πως «για να μην αναρωτιόμαστε ποιος θα είναι ο επόμενος πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε "απεμπλουτισμένους πολίτες", δηλαδή πολίτες αδιάφορους».