Καθόλου τυχαία δεν είναι η ενεργοποίηση παλιότερου νόμου που προβλέπει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Οι απολύσεις και το χτύπημα της σταθερής εργασίας στο Δημόσιο θα συρρικνώσουν μια σειρά υπηρεσίες απαραίτητες για τη λαϊκή οικογένεια |
Στο μεταξύ, κατατέθηκε προχτές το σχετικό νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών του κράτους και δημόσιων υπηρεσιών. Με το νομοσχέδιο αυτό αναδιοργανώνονται 11 από τα 15 υπουργεία (εξαιρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και προς το παρόν και το Οικονομικών), οι Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), καθώς και ορισμένα μικρότερα. Επίσης, με το σ.ν. μειώνονται οι οργανικές μονάδες των υπουργείων και των φορέων που αναδιοργανώνονται σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, κατά μέσο όρο.
Τους όρους για την απόλυση μόνιμων υπαλλήλων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου δημιουργεί η απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Π. Γερακούδη, για τη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης των εργαζομένων.
Η Γραμματέας επικαλείται όλο το βαρύ αντεργατικό - αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», Κώδικες ΟΤΑ και υπαλλήλων ΟΤΑ, αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης) και κυρίως το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 318/1992 για την «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών -πλην εκπαιδευτικών λειτουργών και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Με βάση αυτό, αποφάσισε τη συγκρότηση «Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης υπαλλήλων ΟΤΑ Α' Βαθμού Ν. Λάρισας» που θα αξιολογεί μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους. Τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει το ΠΔ κρίνουν την αποδοτικότητα του υπαλλήλου (σε συνάρτηση με τους στόχους που τίθενται από την υπηρεσία) και τη συμπεριφορά του στο χώρο δουλειάς.
Τα βασικά κοινά κριτήρια για όλους τους υπαλλήλους είναι «Ενδιαφέρον και δημιουργικότητα. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά. Αποτελεσματικότητα» (ΠΔ, άρθρα 4, 5, 6) τα οποία αναλύονται σε έννοιες όπως «Ενδιαφέρον και αφοσίωση στην εργασία (...) Συμπεριφορά προς τους πολίτες. Επικοινωνία και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες. Ποσότητα εργασίας. Ποιότητα εργασίας» (ΠΔ, άρθρο 6). Δηλαδή, κρίνεται αν ο υπάλληλος κυνηγά την επίτευξη στόχων μιας δημόσιας διοίκησης που θέτει αντεργατικούς-αντιλαϊκούς στόχους σε όφελος των κεφαλαιοκρατών. Επίσης, τα κριτήρια είναι τόσο αόριστα που χωρούν τα πάντα, ακόμα και την πολιτική και συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.
Στις σημερινές συνθήκες με την κυβέρνηση και την τρόικα να έχουν θέσει ρητό στόχο τη μείωση των υπαλλήλων κατά 15 χιλιάδες άτομα φέτος και κατά 150 χιλιάδες μέχρι και το 2015, η αξιολόγηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα γίνει εργαλείο για χιλιάδες απολύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γραμματέας ξέθαψε κυριολεκτικά το ΠΔ -δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα- πρωτοστατώντας στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το καλοκαίρι του 2011, ζητούσε από συγκεκριμένα τμήματά της να αποστέλλουν καθημερινά με φαξ τις εργασίες που έχει κάνει ο κάθε υπάλληλος.