ΟΝΔΟΥΡΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ
Μια προαναγγελθείσα ανθρώπινη τραγωδία

Στους 358 έχουν φτάσει οι καταμετρημένοι κρατούμενοι που κάηκαν ζωντανοί κλειδωμένοι στα κελιά τους

Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012

Το προαύλιο της φυλακής γέμισε με σακούλες απανθρακωμένων ανθρώπων
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Η φονικότερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε φυλακή εδώ και έναν αιώνα είναι πλέον αυτή που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο σωφρονιστικό ίδρυμα στην πόλη Κομαγιάγουα στην Ονδούρα. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ονδούρας, 358 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Θάνατοι από ασφυξία ή εγκαύματα. Πρόκειται για μια καταστροφή που απλώς κάποια στιγμή αναμενόταν να γίνει ή κάλλιστα μπορεί να πρόκειται και για «μαζική εκτέλεση» καθώς εκτός της πυρκαγιάς οι φρουροί όχι μόνο δεν άνοιξαν τα κελιά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έστρεψαν και τα όπλα τους εναντίον καιόμενων ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Λεονέλ Σίλβα, επικεφαλής της πυροσβεστικής στην Κομαγιάγουα - πόλη που απέχει μόλις 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και πολύ κοντά στη φυλακή είναι η τεράστια στρατιωτική βάση Σότο Κάνο, έδρα των αμερικανικών δυνάμεων - ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στη φυλακή εμποδίστηκαν ακόμη και με χρήση πυρών από τους φρουρούς, υπό το σκεπτικό ότι «μία εξέγερση ήταν σε εξέλιξη», σύμφωνα με την εφημερίδα «Proceso». Παράλληλα, οι δυνάμεις της αστυνομίας με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων έζωσαν τη φυλακή μη επιτρέποντας και στους συγγενείς να πλησιάσουν, οι οποίοι είχαν σπεύσει και άκουγαν τα ουρλιαχτά και τις κραυγές βοήθειας των οικείων τους. Οι συγκρούσεις, όπως ήταν φυσικό, ξέσπασαν και έξω από τη φυλακή.

Οι εικόνες που εκτυλίσσονται έξω από τη φυλακή είναι απερίγραπτες. Σοροί ανθρώπων, πολλές σε πολλά κομμάτια, καθώς τα πτώματα έχουν απανθρακωθεί τελείως, μεταφέρονται σε σακούλες έξω από τη φυλακή. Στην πλειονότητά τους η αναγνώριση μπορεί να γίνει μόνο από τις οδοντοστοιχίες. Ωστόσο, καθώς οι έγκλειστοι προέρχονται από πολύ χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ανάλογα αρχεία δεν υπάρχουν. Ηδη έχουν καταφτάσει 14 ειδικοί από τη Χιλή για να βοηθήσουν το έργο της αναγνώρισης.

Ουσιαστικά ελάχιστα μπορούν να γίνουν, ενώ και οι έρευνες που διέταξε ο πρόεδρος Πορφίριο Λόμπο Σόσα, αλλά και οι αποστολές τόσο της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) δε θα προσφέρουν πολλά. Η «καταστροφή» ήταν αναμενόμενη.

Η φυλακή είχε πληρότητα κατά 213% καθώς είχε τη δυνατότητα να στεγάζει 400 κρατούμενους και «στοίβαζε» 852. To κυριότερο: Στο 57% των κρατουμένων δεν είχαν αποδοθεί ποτέ κατηγορίες ή ανέμεναν τη δίκη τους. Μεταξύ αυτών και πολλά μέλη του Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης. Προφυλακιστέοι για τη δράση τους ή για παραπτώματα ή ως «ύποπτα μέλη συμμοριών» σε μία χώρα που μετά το πραξικόπημα το 2009 ανήλθε ταχύτατα στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα: 82 δολοφονίες κάθε 100.000 κατοίκους.