ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Μοιράζουν ρόλους στη σφαγή των Συλλογικών Συμβάσεων

Στη ΓΣΕΒΕΕ η σκυτάλη της οργάνωσης του «κοινωνικού διαλόγου»

Παρασκευή 13 Γενάρη 2012

Συνθήκες πραγματικής δουλείας ετοιμάζουν για τη νέα γενιά των εργαζομένων η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, με τη συνδρομή των εργατοπατέρων. Πάλη με επιθετικά αιτήματα για να ανατραπεί η πολιτική τους
Τον σφαγιασμό των μισθών του ιδιωτικού τομέα, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί με συντονισμένα βήματα η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με την συνδρομή εργοδοτών και εργατοπατέρων.

Χτες, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΕΒ, πρότεινε να ξεκινήσει ο «κοινωνικός διάλογος» μεταξύ των εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) στις 18 Γενάρη, προκειμένου, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, να τεθούν επί τάπητος «τα θέματα που τέθηκαν στις συναντήσεις μας με τον κ. Πρωθυπουργό». Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους εκπρόσωπους των «κοινωνικών εταίρων» την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία της, γιατί γράφει: «πιστεύουμε ότι έχουμε την υποχρέωση να συναντηθούμε, διαβουλευθούμε, να δώσουμε απαντήσεις».

Με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», στόχος κυβέρνησης - πλουτοκρατίας είναι να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, να καταργήσουν τα δώρα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες), να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες, να επεκτείνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και να ολοκληρώσουν την ισοπέδωση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Προσφέροντας χέρι βοηθείας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, χτες, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ κάλεσε ουσιαστικά τους «κοινωνικούς εταίρους στην Ελλάδα» να προχωρήσουν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κάνοντας λόγο για «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Αναφέρει επί λέξει το στέλεχος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού: «Εχουμε μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πόσο κάποια στοιχεία στη δομή του κράτους αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, και συγκεκριμένα για τον 13ο και τον 14ο μισθό, η αίσθηση του ΔΝΤ είναι ότι αυτή είναι μια πτυχή της ελληνικής αγοράς εργασίας που είναι διαφορετική από τις προσεγγίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, παράλληλα με άλλες δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας». Ισχυρίζεται, μάλιστα, προκλητικά ότι οι συγκεκριμένες «μισθολογικές προσεγγίσεις» οδηγούν στην «αύξηση της ανεργίας»!

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Real Fm» και φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το «διάλογο» εργοδοσίας - ΓΣΕΕ για να επιβάλει τα προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα, ανήγαγε την παραπέρα περικοπή των μισθών σε «εθνικό χρέος».

«Δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει εργασία, αν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. (...) Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Ο,τι και να κάνουμε με τη φοροδιαφυγή, αν τα εργοστάσιά μας δεν είναι ανταγωνιστικά, θα κλείσουν. Είναι μεγάλο λάθος και μεγάλη υποκρισία να καθόμαστε και να μην αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Π. Καψής. Δε δίστασε μάλιστα να αντιστρέψει την πραγματικότητα ισχυριζόμενος ότι «εάν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί και αν δεν κλείσουμε τη συμφωνία, τότε θα πάμε στους μισθούς της Βουλγαρίας».

Ο ίδιος επιχείρησε να θολώσει τα νερά γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου», αλλά η κυβέρνηση θα «παρέμβει» νομοθετικά μόλις ολοκληρωθεί ο «κοινωνικός διάλογος». «Ολα πρέπει να τα συζητήσουν...» είπε και ο Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο «Μέγκα» για το «διάλογο» της απάτης.

Να αφήσει τους «κοινωνικούς εταίρους» να διαμορφώσουν το πλαίσιο του νέου σφαγείου της εργατικής τάξης, απαίτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. «Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», δήλωσε χτες με ραδιοφωνική του συνέντευξη, εστιάζοντας σκόπιμα στη διαδικασία των ανατροπών και όχι στην ουσία τους, την οποία άλλωστε έχει αποδείξει ότι υπηρετεί.