ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Σύστημα δημόσιας και δωρεάν για όλους, με απευθείας κρατική χρηματοδότηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών και την Τετάρτη 4 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας

Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011

Από τη σύσκεψη που έγινε με στόχο να ενημερωθούν οι γονείς για τη μεταφορά των μαθητών και να ληφθούν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Στον Εβρο γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τους μαθητές με αγροτικά αυτοκίνητα. Στη Λούτσα δεν υπάρχει ούτε ένα δρομολόγιο για να μεταφέρει τους μαθητές στα σχολεία τους, παρά το ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις οι μαθητές αναγκάζονται να ξυπνήσουν στις 6 τα ξημερώματα για να είναι στις 8 στο σχολείο τους. Οι μαθητές από τα Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Ειδικά Σχολεία κινδυνεύουν το νέο έτος να μην μπορούν να φτάσουν σε αυτά.

Στην πλάτη των γονιών μεταφέρεται άλλη μια κρατική ευθύνη, αυτή της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία από 1/1/2012, καθώς οι δήμοι στους οποίους έχουν μετακυλίσει αυτή την αρμοδιότητα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν για να καλύψουν το κόστος. Να ανοίξει η κουβέντα γύρω από το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και να ενημερωθούν οι γονείς, ήταν ο στόχος της σύσκεψης που έγινε προχτές με πρωτοβουλία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Αναφερόμενος στην εγκύκλιο των αρμόδιων υπουργείων, όπου προβλέπεται η μετακίνηση να γίνεται από τους γονείς με μηνιαίο επίδομα υπολογιζόμενο βάσει της χιλιομετρικής απόστασης από το σχολείο, ο Βασίλης Τόγιας, εκ μέρους της ΑΣΓΜΕ, υπογράμμισε ότι αυτή η σχολική χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη λαϊκή οικογένεια που πλήττεται λόγω κρίσης, είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το λεγόμενο αποκεντρωμένο αυτόνομο σχολείο και με αυτό ακριβώς συνδέεται και το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών.

«Ακόμη και με το επίδομα ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει το πράγμα. Σήμερα θα το δώσουν, αύριο θα το καθυστερήσουν, μεθαύριο θα το κόψουν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στο Μουσικό Σχολείο Γέρακα ήδη τα παιδιά φεύγουν στη μέση της σχολικής χρονιάς, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου ήδη κόπηκε η σίτιση των μαθητών, τώρα κόβεται και η μεταφορά. «Αυτή η εξέλιξη με τη μεταφορά σημαίνει ότι τα 45 μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας πάνε για κλείσιμο. Πώς ένα παιδί 13 χρονών που κουβαλάει τσέλο θα πάει στο σχολείο του;», επισήμανε εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο για τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων. Ο Γιάννης Κατσής τόνισε την άρνηση του Συλλόγου Γονέων στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών προς το Δήμο Καλλιθέας να αναλάβουν οι γονείς την ευθύνη παίρνοντας το επίδομα.

Ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, τόνισε ότι στην πρώτη γραμμή του αγώνα πρέπει να μπει το αίτημα για σύστημα δημόσιας και δωρεάν μεταφοράς, με απευθείας κρατική χρηματοδότηση, για όλους τους μαθητές. Συνοδοί σε όλα τα σχολικά δρομολόγια και αυστηρός έλεγχος για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών ΑμΕΑ. Οι γονείς να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη μεταφοράς.

Οι παραπάνω φορείς θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις: Την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Την Τετάρτη 4 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.