ΝΕΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Μακριά από την καθημερινότητα των εργαζομένων
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μετά την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών που πραγματώθηκε στη διετία 1998-'99 και αφού διαπίστωσε αλλαγές στον τρόπο που μοιράζονται οι δαπάνες των νοικοκυριών σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 1994, αναμόρφωσε τους δείκτες για τον πληθωρισμό. Οσο και αν δεν είναι στις προθέσεις μας να αμφισβητήσουμε τα ευρήματα της στατιστικής έρευνας, είναι φανερό ότι αυτά προκύπτουν από τη λογική των «μέσων όρων». Μια λογική που βολεύει πάντα τους ισχυρούς και αδικεί πάντα τους αδύνατους. Τους εργαζόμενους, που με την καθημερινή δουλιά τους παράγουν ολόκληρο τον πλούτο της κοινωνίας, που θα τον καρπωθούν οι λίγοι. Το ζήτημα όμως είναι πολύ συγκεκριμένο: Οι ισχυροί -κυβέρνηση και πλουτοκράτες- θα πετάξουν κατάμουτρα στους πολλούς τους δείκτες που ανακοινώνουν για τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι κερδισμένες από τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν το νέο δείκτη για να σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της πολιτικής μισθολογικής λιτότητας.

Η πραγματικότητα όμως για τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας απέχει, για πολλούς λόγους, από τους αριθμούς της Στατιστικής Υπηρεσίας. Το εύρος της διάστασης εξαρτάται. Για παράδειγμα, η Στατιστική υπολόγισε τη δαπάνη ενός νοικοκυριού για το μηνιάτικο νοίκι μόνον στο 3,9% των μηνιαίων δαπανών. Εάν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα τότε ένα νοικοκυριό με μηνιαίες δαπάνες που φτάνουν τις 500 χιλιάδες δραχμές, θα έπρεπε να πληρώνει για νοίκι μόνον 19.500 δραχμές.

Να επισημάνουμε ότι ο δείκτης για τη Στέγαση που εμπεριέχει και τις δαπάνες για τα νοίκια, σε καμιά περίπτωση δεν απηχεί τη σημερινή κατάσταση. Εμφανίζεται μειωμένος μόνο και μόνο γιατί το 1999, όταν τελείωσε η τελευταία Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών, η τιμή του πετρελαίου ήταν στα «πολύ κάτω της». Ετσι η δαπάνη των νοικοκυριών για πετρέλαιο εμφανίζεται μειωμένη συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τον πληθωρισμό που θα ανακοινώνεται στα επόμενα χρόνια. Ο νέος δείκτης τιμών καταναλωτή είναι ήδη παρωχημένος καθώς σταθμίζει τη δαπάνη για το πετρέλαιο των νοικοκυριών σε 14,67 δρχ. για κάθε χιλιάρικο δαπάνης από 21,73 δρχ. το 1994. Την περίοδο που διεξαγόταν η έρευνα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά κυμαίνονταν περί τα 13 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, το πετρέλαιο έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο στο επίπεδο των 30 δολαρίων, εξέλιξη που δεν πρόκειται να αποτυπωθεί στο δείκτη και κατά συνέπεια θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το όριο των αυξήσεων που δικαιούνται, ακόμη και με τα μέτρα της πλουτοκρατίας, οι εργαζόμενοι της χώρας. Αλλωστε, ακόμη και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά τη μέση τιμή του πετρελαίου για το 2001 στα 25 δολάρια.

Η λογική των «μέσων όρων» διέπει και τις δαπάνες για τη Διατροφή, την Εκπαίδευση, την Ψυχαγωγία, εν ολίγοις τα απολύτως χρειαζούμενα στη λαϊκή οικογένεια. Με άλλα λόγια οι ισχυροί υπολογίζουν την αξία αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης με τα δικά τους μέτρα και τα δικά τους σταθμά.

Ετσι, ακόμα και στην περίπτωση που στη σχετική έρευνα τηρούνται τα διάφορα δεδομένα που πρέπει να ακολουθούν οι έρευνες της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι σωστά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Γιατί σε ό,τι αφορά το επίπεδο που αφορά την καθημερινότητα των εργαζομένων, μοιάζει να... τηγανίζει μαζί το γαύρο με το μπαρμπούνι.

Παρ' όλα αυτά η έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών του 1999 κατέδειξε τη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών για τις στοιχειώδεις κοινωνικές δαπάνες με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της αντίστοιχης δαπάνης των νοικοκυριών για εκπαίδευση και υγεία.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβουν ακόμα και από το ψωμί και τα φρούτα! (2024-10-01 00:00:00.0)
Σε υποχώρηση η κατανάλωση (2007-09-29 00:00:00.0)
Η αντιλαϊκή πολιτική οξύνει το δημογραφικό (2007-04-03 00:00:00.0)
Τα δεδομένα της μελέτης (2002-04-07 00:00:00.0)
Απεργούν οι μηχανικοί Δημοσίου Αττικής (2002-02-20 00:00:00.0)
Μπαράζ κινητοποιήσεων (1997-09-18 00:00:00.0)