Με τις αγορεύσεις των δικηγόρων, θα λήξει και η πολυήμερη δίκη, ενώ η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη εκπροσώπων των πλοιοκτητών και του «Ελληνικού Νηογνώμονα»
Το τραγικό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» |
Ειδικότερα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ουσιαστικά «η τέλεση του ναυαγίου είχε ξεκινήσει από τον Ιούνη του 1994», τότε, δηλαδή, που διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είχε ανάγκη από σοβαρές και εκτεταμένες επισκευές, οι οποίες ποτέ δεν εκτελέστηκαν. «Δε δίνεται η εντολή από την εφοπλίστρια εταιρία να εκτελεστούν τέτοιες επισκευές. Ενώ όσες επισκευές εκτελούνται είναι πρόχειρες και προσωρινές». Η εισαγγελέας ανέφερε καθαρά ότι η εταιρία «επιδίωξε και πέτυχε την εκμετάλλευση του πλοίου»! Η ενοχή σε βάρος του «Νηογνώμονα» εντοπίζεται, σύμφωνα με την εισαγγελέα, στο γεγονός ότι «εξέδωσε πιστοποιητικά, χωρίς να προβεί, σε κανένα στάδιο μέχρι τη βύθιση του πλοίου, σε ουσιαστικές επιθεωρήσεις, ώστε να επιβληθεί στο πλοίο η διεξαγωγή επισκευών για την αύξηση της μειωμένης αντοχής του». Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας έκρινες αθώους τον τότε πρόεδρο του «Νηογνώμονα» Τ. Λυσιμάχου, αλλά και τους δύο αδελφούς Ηλιόπουλους (ο τρίτος κρίθηκε ένοχος), επειδή, όπως ανέφερε, δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή τους.
Ο δικηγόρος Γ. Τρανταλίδης, με μία αγόρευση που απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, καθώς άγγιξε ευαίσθητες ανθρώπινες χορδές, χαρακτήρισε αυτή τη δίκη ως μοναδική στα ιστορικά ναυτιλιακά χρονικά, καθώς για πρώτη φορά «Νηογνώμονας» κάθεται στο «σκαμνί» ποινικού δικαστηρίου. Κατέληξε λέγοντας ότι: «Οι 24 πνιγμένοι ζητούν δικαίωση. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τα 24 θύματα». Ο δικηγόρος Χρ. Βρούστης παρουσίασε ένα προς ένα τα αδικήματα στα οποία επιδόθηκε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας». Αδικήματα που είχαν ως κίνητρο, σύμφωνα με τον συνήγορο, «το οικονομικό όφελος».