ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Κατάληψη» της πρωτεύουσας!

Το Κίτο στο ρυθμό των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική λιτότητας

Τετάρτη 31 Γενάρη 2001

Associated Press

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΚΙΤΟ.-

Την πρωτεύουσα της χώρας έκαναν επίκεντρο των διαδηλώσεών τους όλοι οι οργισμένοι, που «δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων». Χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές, με επικεφαλής τους ιθαγενείς, κορύφωσαν χτες τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τους στο Κίτο, «καταλαμβάνοντας ειρηνικά» την πόλη και κορυφώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον «μαχητικό και αγωνιστικό τους μήνα» εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Προέδρου Γκουστάβο Νομπόα.

Φυσικά, για άλλη μία φορά, οι χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και του στρατού, δυνάμεις που, προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση, επιτέθηκαν με περισσή βία κάνοντας χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών. Οι συγκρούσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν σε πολλά σημεία του Κίτο, αλλά αποδείχτηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, αναποτελεσματικές, αφού το πλήθος το διαδηλωτών είχε αποκλείσει όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ κατέλαβε και το χώρο του Πανεπιστημίου μαζί με τους φοιτητές, δηλώνοντας ότι αυτή η ειρηνική κατάληψη της πόλης δεν πρόκειται να τερματιστεί αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σε αυτά εντάσσεται η άμεση απόσυρση του πακέτου των οικονομικών μέτρων λιτότητας, αφού, όπως δηλώνει και ο ηγέτης των αυτόχθονων και πρόεδρος της «Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνών του Εκουαδόρ», Αντόνιο Βάργκας, τα μέτρα αυτά πλήττουν δριμύτατα τους απόρους και φτωχούς αυτής της χώρας, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.

Μερικές ώρες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τον Βάργκας κατά την έξοδό του από το ραδιοφωνικό σταθμό «Democracia de Quito», εξαιτίας των καταλήψεων αφού όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Μανρίκε, ο «Βάργκας εισήλθε σε μία περιοχή για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη». Οι συλλήψεις όμως δεν σταματούν εδώ. Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από χθες και ο ηγέτης του «Λαϊκού Μέτωπου» -ενός ευρύτατου πολιτικού φορέα με τη συμμετοχή κομμάτων, φοιτητικών, αγροτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και των ιθαγενών- Λουίς Βιγιάσις, σύμφωνα με το Σίρο Γκουσμάν, πρόεδρο του πολιτκού κόμματος, «Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο»

Οι χτεσινές διαδηλώσεις και η «ειρηνική κατάληψη της πρωτεύουσας ήταν η κορύφωση των κινητοποιήσεων που κρατούν από τα τέλη Δεκέμβρη και που διευρύνονται συνεχώς, τόσο από άποψη συμμετοχής του κόσμου, όσο και από άποψη πολυμορφίας. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, χιλιάδες αυτόχθονες, χρησιμοποιώντας πέτρες και κορμούς δέντρων, είχαν αποκλείσει τον παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο, κοντά στην κωμόπολη Λατακούνγκα, 75 χιλιόμετρα νοτίως του Κίτο, στην οροσειρά των Ανδεων, ενώ την προηγουμένη, μία εξαιρετικά μαχητική και μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας μαζικών οργανώσεων εξελίχθηκε σε σύρραξη, αφού η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τουλάχιστον έξι διαδηλωτές.

Ενας αγωνιστικός μήνας

Η χτεσινή διαδήλωση-κατάληψη επιβεβαίωσε αυτό που οι διαδηλωτές είχαν δηλώσει μπροστά στην «πολιτική καταπίεσης της κυβέρνησης»: «Δε φοβόμαστε. Τώρα οι διαδηλώσεις θα γίνουν 10 φορές ισχυρότερες». Και παρά το πρωτοφανές κύμα βίας των κατασταλτικών μηχανισμών. Υπενθυμίζεται, ότι κατά το πρώτο κύμα των διαδηλώσεων, την πρώτη βδομάδα του Γενάρη, περισσότεροι από 10 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά, σε διαδήλωση που είχαν οργανώσει φοιτητές στην πρωτεύουσα Κίτο και που κατέληξε σε οδομαχία με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Παράλληλα, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αθρόες συλλήψεις και σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές εκατοντάδες συνδικαλιστές και φοιτητές συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές.

Τα «πυρά» των διαδηλωτών συγκεντρώνει μια σειρά κυβερνητικών μέτρων, που περιλαμβάνουν το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την αύξηση κατά 25% της τιμής της βενζίνης και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως 75%, καθώς ο Πρόεδρος Νομπόα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσει η «πολύ φτωχή χώρα», που μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική ύφεση, πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτά τα δραστικά και πρωτοποριακά μέτρα εντάσσεται και η υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως εθνικού νομίσματος!