ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ»
Πλήγμα στους φτωχομεσαίους αγρότες

Εντάσσεται στις αντιαγροτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις επισήμανε, καταψηφίζοντας, το ΚΚΕ

Τετάρτη 27 Ιούλη 2011

Eurokinissi

Ενα ακόμα βήμα στην πορεία του ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων αγροτών αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους «αγροτικούς συνεταιρισμούς», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Με τις διατάξεις του ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων εταιρειών, με στόχο τη συγκέντρωση της γης και των αγροτικών επιδοτήσεων στα χέρια λίγων.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι αυτό εντάσσεται στις αντιαγροτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και μέσω των ομάδων παραγωγών των μεγαλοαγροτών αποτελεί ένα εργαλείο για το πέρασμα της νέας αντιαγροτικής λαίλαπας. Ο βουλευτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απαξίωσαν τους συνεταιρισμούς και τους χρησιμοποίησαν σαν όχημα για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Τους κατάντησαν, είπε, συνεργάτες του συστήματος, ενώ χαρακτηριστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ αποτέλεσε στην κυριολεξία τον Δούρειο Ιππο για να περάσουν διαχρονικά όλες οι αντιαγροτικές επιλογές.

Με το νομοσχέδιο, είπε, οι συνεταιρισμοί αντικαθίστανται ουσιαστικά από επιχειρήσεις - εταιρείες, θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ οι προβλέψεις για 60.000 κεφάλαιο και συγκέντρωση του 80% της παραγωγής θα αποκλείσουν την πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η οποία θα αδυνατεί να πληρώνει τη συνδρομή της. Οι διατάξεις του, συνέχισε, θα οδηγήσουν σε εκποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών και σε απολύσεις των υπαλλήλων τους άσχετα από το τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Κατά την εκτίμησή μας, είπε, από τους 6.300 συνεταιρισμούς θα μείνουν περίπου 200-300 σε όλη τη χώρα και θα λειτουργούν για την ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και των μεγαλοκεφαλαιούχων.

Αυτό που απαιτείται, κατέληξε, είναι μέσω της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας η δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα λειτουργούν προς όφελος του λαού και των διατροφικών του αναγκών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σιδηρόπουλος ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα και είπε ότι αποτελεί ώριμη απαίτηση των καιρών η παρέμβαση σε μια απαξιωμένη κατάσταση των συνεταιρισμών που χαρακτηρίζεται από τον «κομματισμό και την υπερχρέωση».

Εκ μέρους της ΝΔ ο Γ. Κασαπίδης είπε ότι το κόμμα του προσέρχεται με θετικό πνεύμα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το οποίο είπε ότι έχει αργήσει να κατατεθεί και ανέφερε ότι είναι αναγκαία «η εξυγίανση και η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών». Ο Α. Χρυσανθακόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ. προκλητικά προσπάθησε να διαχύσει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών σε όλα τα κόμματα, κάνοντας λόγο για «διακομματική αποτυχία» στο θέμα των συνεταιρισμών, αλλά απέφυγε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επιφυλασσόμενος για την τελική του στάση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ε. Πασχαλίδου είπε ότι ο εκφυλισμός των συνεταιρισμών οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησε γενικά και αόριστα εκσυγχρονισμό των συνεταιρισμών.