Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες της κυβέρνησης
Τα δημοψηφίσματα στοχεύουν στην κοροϊδία και τον εγκλωβισμό του λαού. Συμφέρον του είναι η πάλη για την αποτροπή τους |
Στο πλαίσιο αυτό, τα αστικά επιτελεία επιδιώκουν να στρέψουν την προσοχή των εργαζομένων στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ως πανάκεια για το ξεπέρασμα δήθεν της κρίσης. Μ' αυτόν το σκοπό, η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα ευρύτατο πλαίσιο αντιδραστικών αλλαγών, τις οποίες μάλιστα φρόντισε επιγραμματικά να συμπεριλάβει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να θωρακίσει την αστική εξουσία από την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και το ενδεχόμενο αυτή να ριζοσπαστικοποιηθεί.
Σ' αυτήν την επιχείρηση ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, εντάσσεται και το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου για το φθινόπωρο, με θέμα τις επιχειρούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, είτε αυτές μπορούν να προωθηθούν άμεσα, είτε απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση.
Οπως είχε πει ο πρωθυπουργός, «προτίθεμαι να δημιουργήσω μια Επιτροπή 20-25 προσωπικοτήτων, η οποία θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - προτάσεις από τους πολίτες, το διαδίκτυο και τους φορείς. Από τη λειτουργία της Βουλής, τον αριθμό των βουλευτών, την ευθύνη των υπουργών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα, μέχρι τη Δικαιοσύνη και πολλά άλλα ακόμη, τα οποία θα παραδοθούν στην κυβέρνηση, για να τα επεξεργαστεί η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και, αμέσως μετά, να πάμε σε δημοψήφισμα. Δηλαδή, το φθινόπωρο, να πάμε σε δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον τόπο».
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, όπως γνωστοποίησε προχθές στους δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, άμεσα (στο επόμενο δεκαήμερο ή το αργότερο προς το τέλος του μήνα) θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Παράλληλα μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου, θα είναι, μεταξύ άλλων, έτοιμα τα νομοσχέδια για το εκλογικό σύστημα, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το «Πόθεν Εσχες» των πολιτικών.
Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα του γερμανικού μοντέλου των μονοεδρικών περιφερειών. Ωστόσο, αν υιοθετηθεί η άποψη ότι ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα (δηλαδή να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής) η κυβέρνηση ενδεχόμενα να προσεγγίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα εκλογικό σύστημα κυρίως με ολιγοεδρικές και κατά δεύτερο λόγο με μονοεδρικές περιφέρειες.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο νέος υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο προκάτοχός του, όμως, Γ. Ραγκούσης, είχε ξεκαθαρίσει πως θέση της κυβέρνησης είναι η ονομαστικοποίηση όλων των χρηματικών προσφορών προς τα κόμματα - ακόμη και των συνδρομών των κομματικών μελών - δηλαδή η καταγραφή των πολιτών με βάση το πολιτικό τους φρόνημα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αντικείμενο του δημοψηφίσματος να είναι και ο αριθμός των βουλευτών, δηλαδή η μείωσή τους στους διακόσιους.