ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δεμένο με την αλυσίδα του παρασκηνίου
Κυριακή 3 Απρίλη 2011

Eurokinissi

ΑΕΚ και Ολυμπιακός επίσης έχουν εμπλακεί στα γρανάζια της αναξιοπιστίας
Ο κατήφορος και η αναξιοπιστία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν έχουν πάτο. Εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζεται από σκάνδαλα, τα περισσότερα των οποίων συνέβησαν από τη στιγμή που το άθλημα έγινε επαγγελματικό και πέρασε στα χέρια των επιχειρηματιών. Στο στόχο του μεγαλύτερου κέρδους ρίχνονται στη μάχη όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, με το παρασκήνιο να παίζει το μεγαλύτερο ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η νίκη στον πόλεμο συμφερόντων. Τα όσα γεγονότα εξελίσσονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες μέρες δεν είναι πρωτόγνωρα. Αντίθετα, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα σκανδάλων κινήσεων παρασκηνίων, αλληλοκαρφωμάτων μεταξύ παραγόντων που συνθέτουν το σκηνικό εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου.

1975: «Υπόθεση λουλουδιών»

Ο μονός ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναθηναϊκό στις 28/5/1975 λήγει με νικητές τους «πράσινους» (2-1). Ωστόσο, το ματς θα μείνει στην ιστορία καθώς οι παίκτες του «Γηραιού» Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Τάκης Νικολούδης ομολογούν ότι ο παράγοντας του τριφυλλιού Αντώνης Μαντζαβελάκης τους ζήτησε, μέσω του συμπαίκτη τους Γιώργου Ροκίδη, να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός θα κριθεί ένοχος στα ποινικά δικαστήρια, ωστόσο στις 12/12/1975 θα αθωωθεί από την τριμελή επιτροπή της ΕΠΟ χάρη στην ψήφο του τότε προέδρου του... Ολυμπιακού, Γιώργου Ανδριανόπουλου, γλιτώνοντας τον υποβιβασμό στη Β' Εθνική. «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδριανόπουλος.

Eurokinissi

Ηρακλής και Παναθηναϊκός έχουν εμπλακεί σε καταστάσεις... ύποπτες στο παρελθόν
Να σημειωθεί ότι αυτή η υπόθεση ονομάστηκε έτσι για την ανθοδέσμη με τα λουλούδια την οποία αν αποδέχονταν στη σέντρα του γηπέδου θα σήμαινε αυτομάτως πως οι τρεις προαναφερθέντες παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή.

1980: Ο Ηρακλής στη Β' Εθνική

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που παρέμεινε στην κατηγορία, ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική όταν ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.

Πρωθυπουργός της χώρας εκείνη την εποχή ήταν ο Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος όταν τον πλησίασαν παράγοντες και φίλοι του Ηρακλή για να παρέμβει για την ηθική αποκατάσταση του συλλόγου, φέρεται να είπε: «Μη με μπλέκετε εμένα με τέτοια, εγώ είμαι άλλωστε Παναθηναϊκός».

1982: Τη γλίτωσε ξανά ο Παναθηναϊκός

Αλλος ένας αγώνας Ηρακλή - Παναθηναϊκού για το Κύπελλο θα μείνει στην ιστορία για υπόθεση δωροδοκίας. Συγκεκριμένα, ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς, Γιώργος Χαλκίδης, του πρόσφερε 2 εκατ. δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση στο ματς με το «τριφύλλι».

Ο Χαλκίδης καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τρία χρόνια φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο Εφετείο. Ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε και στο ΑΣΕΑΔ, όχι επειδή οι δικαστικοί δεν πείστηκαν για την ενοχή της ΠΑΕ, αλλά γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, επειδή ο δράστης δεν ήταν μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ.

1986: Αφαίρεση βαθμών από την ΑΕΚ

Ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, πλησίασε τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι.

Αν και οι νόμοι προέβλεπαν τον υποβιβασμό της ομάδας που έκανε τη δωροδοκία (όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις), η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Μάλιστα, στο τέλος ισοβάθμησε με τον Ηρακλή και στον αγώνα μπαράζ για το ΟΥΕΦΑ που έγινε στο Βόλο, ο «Γηραιός», διαμαρτυρόμενος, κατέβηκε με 9 παίκτες!

1987: Το ψέμα του Λουκόπουλου

Ο τότε πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αρης Λουκόπουλος, κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση της ΑΕΚ ότι προσέγγισε με σκοπό να δωροδοκήσει τον κεντρικό αμυντικό της ομάδας του, Λεωνίδα Βόσδου.

Η δήλωση του ίδιου του ποδοσφαιριστή «δεν με πλησίασε κανείς» οδήγησε τους δικαστές στο συμπέρασμα πως η όλη ιστορία κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο για να δημιουργηθεί κλίμα σε βάρος της ΑΕΚ πριν το μεταξύ τους αγώνα. Αποτέλεσμα ήταν να αθωωθούν ο Βόσδου και η ΑΕΚ και να τιμωρηθεί ο Λουκόπουλος.

1989: Υπόθεση Κοσκωτά

Ο Ολυμπιακός κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας των παικτών της ΑΕΚ Θεολόγη Παπαδόπουλου και Βασίλη Βασιλάκου, από τους Γιώργο και Σταύρο Κοσκωτά, αλλά και τον τότε προπονητή των «ερυθρολεύκων», Γιάννη Γούναρη.

Τα στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων είναι συντριπτικά, ωστόσο βρισκόμαστε στη - σύντομη - εποχή της παντοδυναμίας του Κοσκωτά και ο Ολυμπιακός αθωώθηκε.

2002: «Και όλοι οι άλλοι να πάνε...»

Τηλεοπτική εκπομπή φέρνει στο φως κασέτες με ηχογραφημένες συνομιλίες του Θωμά Μητρόπουλου με τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα, με τον οποίο κανόνιζαν αμοιβές για διαιτητή και επόπτη.

Ο Μητρόπουλος ακουγόταν να λέει: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ...». Είναι η εποχή που για πρώτη φορά δόθηκε ο χαρακτηρισμός «παράγκα» για το βρώμικο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία τιμωρία.

2010: Η Football League στο χορό

Ο τερματοφύλακας των Τρικάλων, Χρήστος Πούρης, κατήγγειλε ότι τον προσέγγισε γνωστός του από τη Λιβαδειά, προσφέροντάς του 30.000 ευρώ για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Λεβαδειακό.

Κατηγορούμενος, με βάση τους ισχυρισμούς του Πούρη, είναι ο πρόεδρος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης. Η υπόθεση αναμένεται σύντομα να εκδικαστεί.


Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ