ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση απαξιώνει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, που αναδεικνύουν το άρμεγμα του ΟΕΚ από τους εργολάβους

Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011

Η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να υπηρετήσει συμφέροντα όσων με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα για τον Οργανισμό
Στη συνειδητή απαξίωση του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό, δίχως να κρατούν ούτε καν τα προσχήματα, αναφέρεται με σχετικό δελτίο Τύπου της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Αφορμή, αποτελούν τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναδεικνύουν την ανάγκη να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της κάθε κυβέρνησης και να σταματήσει να στέλνει πελάτες στις τράπεζες.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση, τονίζεται:

«Διαδοχικά, οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) σε οικονομικό στραγγαλισμό. Οι πελατειακές σχέσεις, οι πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, η εξόφληση προεκλογικών γραμματίων, η εξυπηρέτηση κατασκευαστικών εταιρειών, η διοχέτευση των χρημάτων των εργαζομένων σε ξένες προς τα συμφέροντά τους δραστηριότητες, το άρμεγμα από τις τράπεζες, είναι η βασική αιτία που ο Οργανισμός σήμερα φυτοζωεί.

Η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού (Ο.Χ.) από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να υπηρετήσει συμφέροντα όσων με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα για τον Οργανισμό. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, σχετικά με την εμπλοκή του Δικηγορικού γραφείου του υφυπουργού κ. Ρόβλια με το Ο.Χ. και τους εργολάβους που επιμένουν να αρμέγουν τον ΟΕΚ, δείχνουν τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την Κυβέρνηση με τα μεγάλα συμφέροντα και πώς οι εκάστοτε Κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα λεφτά των εργαζομένων. Αλλωστε, η ένταση της ανησυχίας της Κυβέρνησης οδήγησε τον υπουργό Τύπου κ. Πεταλωτή σε πολύωρη συνεδρίαση στα γραφεία του Οργανισμού με την Πρόεδρο κ. Κωτίδου, τον Αντιπρόεδρο κ. Στάμο και τον Διευθυντή της Νομικής υπηρεσίας κ. Γιαννόπουλο.

Η ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ, συνδέεται άμεσα με τον αγώνα των οικοδόμων για τη συνολική αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας)
Επίσης, η άρνηση του ΙΚΑ να καταβάλλει τα 2 δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατεί από τον ΟΕΚ από τη συνείσπραξη, έδωσε τη χαριστική βολή στον Οργανισμό.

Σήμερα, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με κόλπα και τερτίπια να απαξιώσει τον Οργανισμό, να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες παροχές στους δικαιούχους και τελικά με τις εισφορές των εργαζομένων να κλείσει άλλες τρύπες. Το πάγωμα των προγραμμάτων του ΟΕΚ μέχρι το τέλος του 2010, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Κεγκέρογλου το ανανέωσε μέχρι τέλος Φλεβάρη, χωρίς συζήτηση στο ΔΣ του Οργανισμού. Τέτοια ήταν η πρεμούρα τους που δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Το ΙΚΑ, τον περασμένο μήνα έδωσε στον Οργανισμό 10 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ούτε τις πάγιες υποχρεώσεις. Ηδη, οι τράπεζες διαμαρτύρονται γιατί ο ΟΕΚ δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του σχετικά με την επιδότηση επιτοκίου στους δικαιούχους».

Καρκινοβατούν τα ελάχιστα έργα κατασκευής

«Τα ελάχιστα έργα που βρίσκονται στη φάση της κατασκευής καρκινοβατούν.

Στα Τρίκαλα, 184 κατοικίες βρίσκονται στην τελευταία φάση των ελαιοχρωματισμών και όμως δεν προχωράνε γιατί οι εργολάβοι δεν παίρνουν χρήματα.

Στην Κέρκυρα, επίσης 176 κατοικίες είναι στη φάση των κατασκευών και το εργοτάξιο υπολειτουργεί για τον ίδιο λόγο.

Ακόμα, 890 διαμερίσματα σε 16 οικισμούς σε διάφορες πόλεις της χώρας είναι σε διάφορες φάσεις κατασκευής, όπου κυρίως για λόγους υποχρηματοδότησης δεν ολοκληρώνονται.

Για να εξυπηρετηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες, ο ΟΕΚ δαπάνησε τεράστια ποσά για τις μελέτες κατασκευής οικισμών στη Βαμβακουργία Βόλου και το Στρατόπεδο Τζίμα στη Λάρισα. Σήμερα, που οι Αγώνες δεν θα γίνουν στην Ελλάδα, πάγωσε κάθε διαδικασία για την κατασκευή κατοικιών.

Από πληροφορίες, που έντεχνα διαρρέουν στον Οργανισμό, η Κυβέρνηση δε σκοπεύει να ξεπαγώσει τα προγράμματα του ΟΕΚ και να δεχτεί νέες αιτήσεις. Προσανατολίζονται στον επανέλεγχο όσων αιτήσεων έχουν καταθέσει οι δικαιούχοι πριν να παγώσουν τα προγράμματα με νέα κριτήρια πετώντας έξω χιλιάδες δικαιούχους.

Η κατάσταση αποσύνθεσης που έχει περιέλθει ο Οργανισμός με ευθύνη των πολιτικών των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τεράστια προβλήματα:

Λένε συνειδητά ψέματα

«Τα όσα λέγονται από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου και τη Διοίκηση του Οργανισμού για νέα προγράμματα, είναι κούφια λόγια για να ροκανίζουν το χρόνο. Λένε συνειδητά ψέματα και περιπαίζουν τους εργαζόμενους κι αυτό γιατί:

Είναι πασιφανές, ότι η Κυβέρνηση οδηγεί τον ΟΕΚ στην πλήρη χρεοκοπία και απλά ψάχνει τον τελευταίο που θα κλείσει την πόρτα.

Γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους δικαιούχους του Οργανισμού, τους εργαζόμενους του ΟΕΚ, σε κοινή πάλη και συμπόρευση για: