ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέοι ελιγμοί υπό τη λαϊκή πίεση
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011

Αδιάκοπες οι κινητοποιήσεις
TYNΙΔΑ.--

Μέχρι αργά χθες, συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι, ο οποίος, όπως φαίνεται, υπό την πίεση των συνεχόμενων και εντεινόμενων διαδηλώσεων, προχωρά σε περαιτέρω υποχωρήσεις, σχεδιάζοντας να απομακρύνει από το κυβερνητικό σχήμα τους περισσότερους από όσους συμμετείχαν και στις κυβερνήσεις υπό τον έκπτωτο Μπεν Αλι. Η πρώτη παραίτηση που έγινε γνωστή ήταν αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Κάμελ Μορτζάνε.

Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι απομακρύνθηκαν και οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, χωρίς να γνωστοποιηθεί το όνομα των αντικαταστατών τους. Τα τρία αυτά υπουργεία, κυρίως, είχαν μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τόσο κρίσιμοι τομείς, όπως είναι η εσωτερική ασφάλεια και όλη η δημόσια διοίκηση, ο στρατός και η άμυνα και η εξωτερική της πολιτική, δεν μπορεί να ελέγχονται από συνεργάτες του καθεστώτος Μπεν Αλι, την ώρα που υποτίθεται ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα».

Το πλήθος που έχει καταλύσει έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο παρέμεινε και χθες στη θέση του, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί αν δεν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων όσοι σχετίζονταν με το καθεστώς Μπεν Αλι από κυβερνητικές και κομβικές κρατικές θέσεις. Με το ίδιο αίτημα πραγματοποιήθηκε, χθες, ογκώδης διαδήλωση στο Σίντι Μπουζίντ, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 17 Δεκέμβρη με αφορμή την αυτοπυρπόληση του 26χρονου υπαίθριου πωλητή. Στην ευρύτερη περιοχή του Σίντι Μπουζίντ είχε κηρυχθεί, για χθες και σήμερα, γενική απεργία και η συμμετοχή είναι καθολική.

«Οχι κυβερνητική συμμετοχή» από τη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών

Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών συνεδρίαζε, μέχρι αργά χθες, σε επίπεδο διοίκησης, για να αποφασίσει τί στάση θα κρατήσει στο εξής απέναντι στην κυβέρνηση Γκανούσι, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαινόταν να επικρατεί η άποψη να γίνει δεκτή μια «μεταβατική κυβέρνηση», στην οποία θα συμμετέχει, προσωρινά, ο Γκανούσι (επίσης στέλεχος του καθεστώτος Μπεν Αλι) και το πολύ άλλα δύο πρόσωπα, χωρίς σημαίνοντα καθήκοντα. Παρ' όλα αυτά, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών φερόταν απρόθυμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όπως την πίεζε ο Γκανούσι, επιμένοντας ότι «θέλει να διατηρήσει την αυτονομία της για να μπορεί να ελέγχει και να διασφαλίσει την πραγματική εκκαθάριση».

Από το αποτέλεσμα των διαδικασιών «ανασχηματισμού» είναι προφανές ότι εξαρτώνται τα επόμενα βήματα της Ενωσης, που, κατά κύριο λόγο, συντονίζει τις αντιδράσεις και τους διαδηλωτές.

Στο περιθώριο όλων αυτών, γνωστοποιήθηκε ότι εντός των επομένων 24ώρων θα επιστρέψει στη χώρα ο Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος «Εnnahdha», από το Λονδίνο, όπου ζει εξόριστος 20 χρόνια. Η επιστροφή Γανούσι δεν ενθουσιάζει σημαντικό τμήμα της Ενωσης Εργατών που δεν «βλέπει με καλό μάτι» κάθε τι με ισλαμική χροιά και δεν καθησυχάζει με τις διαβεβαιώσεις ότι ο Γανούσι υπερασπίζει το «μετριοπαθές Ισλάμ», παρομοιάζοντας εαυτόν με τον Ερντογάν.