ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Δρομολογούν τις επόμενες σαρωτικές ανατροπές

Στην Αθήνα από χτες κλιμάκιο των ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ. Διαβεβαιώσεις για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης από τον Γ. Παπανδρέου στο Νταβός

Παρασκευή 28 Γενάρη 2011

Από το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη, με αφορμή την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας
Περαιτέρω ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, κλείσιμο φορέων, άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων, εκποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, κατάργηση της επιδότησης θέρμανσης και του οικογενειακού επιδόματος, καθώς και κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαϊκών κατακτήσεων, που θα εκδηλωθεί την περίοδο 2012 - 2014, είναι μερικά από τα μέτρα που θα συζητηθούν μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται από χτες στην Αθήνα.

Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι η κρατική επιχορήγηση προς τα κύρια και επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία, για την περίοδο 2009 - 2060, θα περιοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ προεξοφλεί τις νέες ανατροπές, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και νέες περικοπές συντάξιμων αποδοχών. Σε ό,τι, μάλιστα, αφορά στα επικουρικά ταμεία, η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Με όχημα τις αναλογιστικές μελέτες, η κυβέρνηση μεθοδεύει τα παραπέρα πετσόκομμά τους.

Αμεσες θα είναι οι νέες περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο προβλέπεται να καταρτιστεί στα μέσα του 2011. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν μέσω της δραστικής μείωσης των επιδομάτων, τα οποία, αντί αύξησης του μισθού, έδιναν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις στους δημόσιους υπάλληλους. Στο επικαιροποιημένο, μάλιστα, μνημόνιο υπάρχει η πρόβλεψη για «διορθωτικές ενέργειες για το μέγεθος της απασχόλησης μέσω οικονομικά αποδοτικού τρόπου», η οποία παραπέμπει ευθέως στη μείωση του εν ενεργεία προσωπικού.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται, επίσης, να μειώσει το 2011 κατά 15% τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου - κάτι που μεταφράζεται σε χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων - καθώς και να προχωρήσει σε κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και του οικογενειακού επιδόματος. Τέλος, στο πλαίσιο της προώθησης νέων περικοπών των δαπανών Υγείας, έχουν δεσμευτεί να θέσουν εκτός λίστας και νέα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Επιβεβαιώνει την ένταση της επίθεσης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει την ολομέτωπη επίθεση εναντίον των εργαζομένων ανέδειξε χτες και ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση με θέμα «Πώς μπορεί η Ευρώπη να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση της συνοχής και της ανταγωνιστικότητάς της;», ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους φυσικούς και πολιτικούς εκπροσώπους του παγκόσμιου κεφαλαίου ότι «έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους (...) Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές».

Επί της ουσίας, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στηρίζοντας απόλυτα τις αποφάσεις της ΕΕ για την επιβολή μιας πανευρωπαϊκής λιτότητας με την παράλληλη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Είμαστε σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό».

Υποστήριξε ακόμα ότι η χώρα «δεν θα χρεοκοπήσει» και ότι η κυβέρνηση «δεν θα κινηθεί προς την αναδιάρθρωση του χρέους», ενώ ισχυρίστηκε ότι η «χώρα θα βγει στις αγορές μέσα στο 2011». Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος ότι «θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΕ» και ανέφερε: «Εχουν υπάρξει συζητήσεις για τους όρους των δανείων. Πιστεύω ότι αυτά δρομολογούνται».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι «ευνοϊκοί όροι της επιμήκυνσης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει την δανειακή στενωπό το 2014», αλλά έκρυψε ότι θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο διαρκείας.

Ωμή κοροϊδία στο λαό

Ταυτόχρονα, σ' ένα κρεσέντο υποκρισίας και εμπαιγμού των εργαζομένων, υποστήριξε ότι «στο μοντέλο ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα κυριαρχούν οι χαμηλές αμοιβές και ενώ βλέπουμε την εργατική τάξη να συμπιέζεται, όσοι βρίσκονται στα πιο ψηλά στρώματα γίνονται ακόμα πλουσιότεροι»!

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων και με νόμο πετσόκοψε τα εργασιακά δικαιώματα, ισχυρίστηκε ότι «είναι σημαντικό να συζητήσουμε για την ισότητα, αλλά και γιατί το κοινωνικό αυτό μοντέλο παράγει πολύ λαϊκισμό και αυξάνει τα φαινόμενα λαϊκισμού και φονταμενταλισμού»...

Στο Νταβός, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες με τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, ο οποίος εκδήλωσε το «θαυμασμό του» για το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και συζήτησε για τη διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Φόρουμ στην Ελλάδα. Συναντήθηκε, επίσης, με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, τον γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, και τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.