Την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα συζήτησε, χτες, η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ |
Το επόμενο διάστημα οι γραμματείες του ΜΑΣ ανά περιοχή και πόλη θα κανονίσουν συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα, ενώ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Παιδεία και τα Εργασιακά. Επίσης, η κάθε Επιτροπή θα κάνει εξορμήσεις σε σχολεία, σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, ενώ θα ενισχυθούν και οι κοινές πρωτοβουλίες με τους μαθητές και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.
Παράλληλα, θα οργανωθούν κλαδικές συναντήσεις του ΜΑΣ με το ΠΑΜΕ (με κλαδικά συνδικάτα και ομοσπονδίες στους χώρους της Υγείας, των εκπαιδευτικών, των κατασκευών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.α.). Για το σχέδιο νόμου για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα υπάρχουν παρεμβάσεις για να αποδομηθεί και να μη γίνει αποδεκτό σε φοιτητές, σπουδαστές, ριζοσπάστες καθηγητές να ακυρωθεί στη συνείδηση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.
Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στα Εργασιακά (αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων απ' τις επιχειρησιακές κ.ά.) και στα ζητήματα της Παιδείας (μείωση κονδυλίων σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση) και την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις.
Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι «το κρίσιμο ζήτημα στην αντιπαράθεση στον προσανατολισμό στο κίνημα είναι η αποκάλυψη του χαρακτήρα της κρίσης: Δεν είναι ζήτημα δανεισμού ή ελλειμμάτων. Είναι κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Για να πάρει ξανά μπρος πρέπει να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις, κεφάλαια. Αυτό είναι το μνημόνιο, η συμφωνία της αστικής τάξης για την "ελεγχόμενη πτώχευση" που αφορά την εργατική δύναμη και την καταστροφή κεφαλαίων. Αυτός είναι και ο πυρήνας των αντιπαραθέσεων σε επίπεδο κρατών της ΕΕ. Ακόμη και αμυντικά αιτήματα δεν μπορούν να "καρποφορήσουν" αν δεν αναγνωρίσουν το χαρακτήρα της κρίσης, αν δε συνδεθούν με τη διέξοδο στο ζήτημα της εξουσίας, δηλαδή ποια τάξη θα είναι στην εξουσία, ποια κοινωνία, ποια οργάνωση παραγωγής και για ποιον. Ενα μέτωπο το οποίο δεν είναι απλά ιδεολογικό, αλλά στοιχείο οργάνωσης της πάλης και αφορά την κάθε παρέμβασή μας».
Επίσης τονίστηκε ότι «χρειάζεται δουλειά από τα κάτω. Αυτό σημαίνει μέσα από συλλογικές διαδικασίες να παίρνει ευθύνη ο ίδιος ο σπουδαστής. Ατομική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, αλλά και μαζικές μορφές με μαζική διαφώτιση, τα συμπεράσματα των αγώνων και την κλιμάκωσή τους. Να αποφασίζει μέσα από σύσκεψη, από συνελεύσεις των επιτροπών, από συνελεύσεις ετών και εργαστηρίων. Να συζητά και να γίνεται αντιπαράθεση πάνω σε ποια γραμμή πρέπει να παλέψει. Να γίνεται συζήτηση για το ζήτημα της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, του δρόμου ανάπτυξης που δίνει οριστική απάντηση στα προβλήματά του».
Στη συζήτηση που έγινε μεταφέρθηκε η πλούσια δράση των Επιτροπών Αγώνα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ παρεμβαίνουν οργανώνοντας την πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών. Συζητήθηκε η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του δικομματισμού (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), αλλά και των διαφόρων εκφράσεων του οπορτουνισμού στις σχολές. Ιδιαίτερα θετική ήταν η εμπειρία απ' τον τρόπο που δούλεψαν πολλές Επιτροπές Αγώνα στην προηγούμενη απεργία (15 Δεκέμβρη), όπου κινητοποιήθηκαν φοιτητές και σπουδαστές με αποφάσεις ετών, μαθημάτων κ.ά. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε να αποκαλύπτεται η πολιτική στάση διαφόρων δυνάμεων (ΕΑΑΚ κ.ά.) που μιλούν για χούντα του ΔΝΤ, αθωώνοντας την κυβέρνηση και την πολιτική της.