Ο Κ. Καραπατάκης πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο (1940-'41) και αργότερα εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Στη διάρκεια της Κατοχής εκτός από την καθοδηγητική-αντιστασιακή του δράση, έκανε χρέη επιθεωρητή και διηύθυνε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο των Γρεβενών, από όπου πήραν προσωρινά πτυχία 30 νέοι και νέες για να καλύψουν τα κενά των δασκάλων, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ. Λόγω αυτής της δράσης του απολύθηκε από την Εκπαίδευση και στάλθηκε εξορία για 14 χρόνια.
Από τότε ασχολήθηκε συστηματικά με τη Λαογραφία - τομέας στον οποίο πρόσφερε πολλά - και ερασιτεχνικά με τη Φωτογραφία, με την οποία απαθανάτισε στιγμές της ζωής από τους τόπους εξορίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Εκτός από το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του «Γάμος του παλιού καιρού», εκδόθηκαν τα βιβλία του: «Το Δεκαήμερο των Χριστουγέννων», «Ο δράκος του Θέρου», «Ο Μάρτης και τα χελιδονίσματα» και «Η μάνα και το παιδί στα παλιότερα χρόνια». Πήρε μέρος με ανακοινώσεις του σε Λαογραφικά Συμπόσια του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ) και έδωσε πολλές λαογραφικές διαλέξεις. Επίσης, δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ηταν μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας με ομόφωνη απόφαση ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος το 1997.
Ο Κώστας Καραπατάκης αγωνίστηκε όλη τη ζωή του με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για τα ιδανικά του ως μέλος του ΚΚΕ. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου, 10.000 δρχ. στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.