Βραβείο αυτοθυσίας στους τέσσερις στρατιώτες που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν ζωές συνεπιβατών τους στο «Εξπρές Σαμίνα» |
Βραβεία αυτοθυσίας απονεμήθηκαν, επίσης, στο Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων του Δήμου Πάρου, στο Αλιευτικό Σωματείο Αντιπάρου, στους στρατιώτες-επιβάτες του μοιραίου πλοίου, Αλέξανδρο Γεωργιάδη, Απόστολο Λιμπιτσιούνη, Απόστολο Φλώρο και Μιχάλη Σαμματιανό, που αγωνίστηκαν για τη σωτηρία συνεπιβατών τους, καθώς και στον πλοίαρχο Εμπορικού Ναυτικού Σπύρο Θηραίο για ριψοκίνδυνες πράξεις διασώσεων ναυτικών και μεταφοράς ασθενών. Επίσης, έπαινος στον Νικόλαο Κυριτσάκη, που απεγκλώβισε επτά άτομα κατά την πλημμύρα στο χωριό Ελος Κισσάμου Χανίων, τον περασμένο Απρίλη.
Τα φετινά μετάλλια στο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών απονεμήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, στο διευθυντή του Αγγελο Δεληβοριά, στον καθηγητή Δημήτριο Λουκάτο για το σύνολο της προσφοράς του στην Ακαδημία Αθηνών και στο χώρο της Παιδείας, στους Ουρ. και Λ. Εφραίμογλου καθώς και στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας.
Τα χρηματικά βραβεία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκαν στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για τα βιβλία «Από τον Μένανδρο στον Ιψεν» και «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλο και τον Μπρεχτ», καθώς και στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της. «Αισθάνομαι κάτι μεταξύ χαράς και φόβου, γιατί στην Ελλάδα, και ιδίως στην ποίηση, βραβεύονται μόνο οι πεθαμένοι και οι ολίγον πριν το θάνατο», δήλωσε η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ, ενώ ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ανέφερε ότι «η θεατρική κριτική, που έχει γενναία ιστορία στον τόπο μας, συνεχή και αδιάλειπτη, οφείλει την ύπαρξή της και το κύρος της στον ελληνικό Τύπο».
Παράλληλα, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το σκιτσογράφο Κώστα Μητρόπουλο ως αναγνώριση της πεντηκονταετούς παρουσίας του στην ελληνική δημοσιογραφία, τον αρχιτέκτονα Μιλτιάδη Πολυβίου για το έργο του «Το καθολικό της Μονής Ξηροποτάμου», τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Κορακιάνας Κέρκυρας «Σπύρος Σαμάρας», τον καθηγητή Guy Saunier για το βιβλίο «Ελληνικά Δημοτικά τραγούδια. Τα μοιρολόγια», τους καθηγητές Νικόλαο Πετρόχειλο, Δανιήλ Ιακώβ, Παναγιώτη Τουρνικιώτη κ.ά. Βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, κατόπιν προκήρυξης από κληροδοτήματα στους Ρουμπίνα Θεοδώρου, Γιώργο Κάρτερ, Αγγελο Παρθένη, Αγγελική Ανδριανοπούλου, Πέτρο Μόσχο, Αμαλία Κωτσάκη, Βασιλική Μπόμπου -Σταμάτη, Κωνσταντίνο Παπουλίδη κ.ά.
Στον τομέα των Θετικών Επιστημών τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας Γεώργιος Λυκέτσος για το βιβλίο του «Το μυθιστόρημα της ζωής μου».