Στιγμιότυπο από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» |
Την Κυριακή το πρωί η αποστολή έφτασε στην Πραιτόρια, όπου και εγκαταστάθηκε στις φοιτητικές εστίες του τεχνολογικού πανεπιστημίου της πόλης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το εκθεσιακό κέντρο «Τσουάνε», όπου θα γίνουν οι περισσότερες εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τα συνέδρια. Μέρα εγκατάστασης και προσαρμογής η προχτεσινή και νεολαίοι από κάθε γωνιά της Γης, άλλοι με μπλουζάκια ή καπέλα του φεστιβάλ, άλλοι με τις σημαίες τους, φωνάζοντας συνθήματα και χειροκροτώντας, πηγαινοέρχονται στις φοιτητικές εστίες που θα φιλοξενηθούν και εξερευνούν το χώρο των εκδηλώσεων. Μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα είχαν καταφτάσει αντιπροσωπείες από περίπου 110 χώρες, ενώ συνολικά οι συμμετοχές αναμένεται να φτάσουν τις 137 χώρες, με τις χώρες της Αφρικής - φυσικά - να έχουν την «τιμητική» τους και να συμμετέχουν με πολυπληθείς αντιπροσωπείες.
Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού που επικρατεί, καθώς το Παγκόσμιο Φεστιβάλ φιλοξενείται για πρώτη φορά σε υποσαχάρια χώρα της Αφρικής, είναι τα αυθόρμητα «γλέντια» των λαών της Αφρικής, όπου τραγουδούν και χορεύουν με παραδοσιακά, λαϊκά και εθνικοαπελευθερωτικά τραγούδια του τόπου τους. Ενα ακόμη στιγμιότυπο που προκάλεσε αίσθηση είναι η μπλούζα ενός Γερμανού νεολαίου που συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, στην οποία υπάρχει η φωτογραφία της Ακρόπολης με το πανό του ΚΚΕ «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε!». Οταν τον ρωτήσαμε γιατί τη φοράει, μας απάντησε: «Το έχω πει σε όλους ότι είναι η καλύτερη μπλούζα...».
Χτες το απόγευμα, οι εκδηλώσεις του 17ου Φεστιβάλ θα «άνοιγαν» με τη μεγάλη τελετή έναρξη όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ Τιάγο Βιέιρα και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκέμβρη.