Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών |
«Οι καλλιτέχνες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, παρόλο που πολλά χρόνια καταθέτουμε ως φορέας πρόταση καθολικής λύσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων μας. Ως μισθωτοί στην παιδεία, στους δήμους κ.ά. ωθούνται στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στη συρρίκνωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας "προσέλαβε" καλλιτέχνες ως "αναπληρωτές" και μετά από δύο μήνες απλήρωτης εργασίας, τους επέβαλε σύμβαση ημερομισθίου. Με τον "Καλλικράτη" απομακρύνονται μαζικά από τους δήμους καλλιτέχνες που εργάζονται ως συμβασιούχοι. Με την περαίωση, εκβιάζονται οι καλλιτέχνες, όπως και οι άλλοι μικροί επαγγελματίες, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο απαλλάσσεται με το ελάχιστο».
Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «υποχρηματοδοτεί το ΕΕΤΕ - παρά τη συνταγματική της υποχρέωση - στο μισό των ανελαστικών του δαπανών. Αφήνει άλυτα τα βασικά ζητήματα ζωής των καλλιτεχνών (το δικαίωμα ασφάλισης και σύνταξης). Αρνείται να εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΕΤΕ για τις μεγάλες δημόσιες εκθέσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας τους πιστωτές σε απόγνωση».
Οι εικαστικοί διεκδικούν: Δωρεάν πρόσβαση του λαού στα αγαθά της τέχνης και της γνώσης (επιστήμη - παιδεία). Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη. Επαρκή επιχορήγηση του ΕΕΤΕ. Αύξηση του ποσοστού για τον πολιτισμό στον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον στο 2%.