ΓΑΛΛΙΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στρατιωτικές συμφωνίες με πολύπλευρη σημασία
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά την χθεσινή τους συνάντηση
ΛΟΝΔΙΝΟ._

Με την υπογραφή δύο «ιστορικών» όπως χαρακτηρίστηκαν ήδη συνθηκών αμυντικής συνεργασίας - που περιλαμβάνουν ακόμη την κοινή δοκιμή πυρηνικών κεφαλών - Βρετανία και Γαλλία ανοίγουν ένα νέο «κεφάλαιο», που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Η λεγόμενη για αμυντική σύμπραξη που υπέγραψαν στο Λονδίνο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρεται στη σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης και στην από κοινού διαχείριση των αεροπλανοφόρων και των πυρηνικών εργοστασίων τους. Σηματοδοτεί δε πολύπλευρες αλλαγές όπως την έμπρακτη και σταδιακή προσπάθεια αποδέσμευσης της Βρετανίας από την υπερβολική επιρροή που ασκείται μέσω της «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ - Βρετανίας, την εξασθένηση ακόμη περισσότερο του γαλλογερμανικού άξονα. Χαρακτηριστικό της βαρύνουσας σημασίας που έδωσαν στις συμφωνίες - που θα έχουν διάρκεια ζωής 50 χρόνια - κατά τη γαλλοβρετανική Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο, ο Νικολά Σαρκοζί μετέβη συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αμυνας Ερβέ Μορέν, Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους Γαλλία και Βρετανία συγκροτούν κοινή εκστρατευτική δύναμη πολλών χιλιάδων ανδρών, η οποία θα μπορεί να κινητοποιηθεί για διμερείς εξωτερικές επιχειρήσεις. Η κοινή δύναμη θα αριθμεί 5.000 οπλίτες και από τις δύο χώρες και θα αρχίσει να εκπαιδεύεται το 2011. Δεν θα είναι μόνιμη, αλλά θα αναπτύσσεται για ειδικές επιχειρήσεις υπό ενιαία διοίκηση. Επίσης προβλέπεται σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν ότι η κοινή αυτή δύναμη θα περιλαμβάνει και τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών που επιχειρεί είτε από τα βρετανικά ή τα γαλλικά αεροδρόμια. Μάλιστα προβλέπεται ότι η Βρετανία θα προχωρήσει σε σχετική τροποποίηση των αεροπλανοφόρων ώστε να είναι συμβατά με τα γαλλικά αεροσκάφη.

Η δεύτερη συνθήκη θα επιτρέψει στις δύο χώρες από το 2014 να προχωρούν σε προσομοιώσεις της λειτουργίας των πυρηνικών οπλοστασίων. Ενα κέντρο θα δημιουργηθεί στο Βαλτούκ κοντά στην Ντιζόν της Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιούνται από κοινού οι δοκιμές, και το οποίο θα συνεργάζεται με το στο κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο Αλντερμάστον όπως αναφέρει το BBC.