ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ
Θα συναντήσεις ένα ψηλό μελαχρινό άνδρα
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010

Ο Γούντι Αλεν έχει αφήσει εδώ και καιρό το Μανχάταν κι έχει βγει για τουρνέ αορίστου χρόνου στην Ευρώπη. Σε κορυφαία φόρμα, διανύοντας την τρίτη ηλικία, χωρίς πια ψευδαισθήσεις για τον πόνο των ανθρώπων, ανακατεύει με επιτηδειότητα ξανά και ξανά - κατά την παλιά του συνήθεια - τις τύχες μιας ντουζίνας χαρακτήρων τους οποίους πρώτα σκιτσάρει και μετά τους εμφυσά ζωή. Φιλμάρει αυτό το «ταραγμένο» ανθρώπινο μωσαϊκό από κοντά, φτάνει μέχρι το κόκαλο, αποφεύγοντας την ψυχολογική φλυαρία και φωτίζοντας μόνο τις πράξεις τους, τις συνεχείς και γελοίες προσπάθειές τους να γραπώσουν από τα μαλλιά την τύχη τους. Διευθύνει με κυριαρχία και κομψότητα ένα εξαιρετικό υποκριτικό επιτελείο και τολμά με μια και μοναδική ατάκα με voice off, να ανατρέψει τόσο την αφήγηση όσο και τη λογική.

Ολα άρχισαν το βράδυ που ο Αλφι (Αντονι Χόπκινς) ξύπνησε μέσα στον πανικό συνειδητοποιώντας ότι δεν του μένουν παρά ελάχιστα καλά χρόνια ζωής. Βάζει πάραυτα τέρμα στο 40χρονο γάμο του. Από απέχθεια για τα γηρατειά και φόβο για το θάνατο ντύνεται, γυμνάζεται, διασκεδάζει και συμπεριφέρεται όπως οι νέοι. Εγκαταλείπει τη σύζυγό του Χελένα (Τζέμα Τζόουνς) που μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας βρίσκει αποκούμπι στην χαρτορίχτρα Κρίσταλ. «Θα συναντήσει έναν ψηλό μελαχρινό άγνωστο», της προφητεύει η Κρίσταλ για το μέλλον. Και «συχνά οι αυταπάτες βοηθούν πιο πολύ από τα φάρμακα», όπως ακούγεται στην ταινία!

Η ευχάριστα σκοτεινή, χωρίς όμως εκπλήξεις λονδρέζικη κωμωδία του Γούντι Αλεν ακολουθεί βασικά τις περιπέτειες δύο ζευγαριών και το χάος της ζωής τους σε κατάσταση μόνιμης αποπλάνησης. Του Αλφι και της Χελένα και της κόρης τους Σάλι (Ναόμι Γουάτς), παντρεμένης με τον Ρόι (Τζος Μπρολίν), τον πιο περίπλοκο και σύνθετο ρόλο της ταινίας. Το φιλμ βρίθει από θεματικά φετίχ του σκηνοθέτη και αναγνωρίσιμα αφηγηματικά στοιχεία. Η ρευστότητα της γραφής και της σκηνοθεσίας προσφέρει ένα γόνιμο πεδίο δράσης στους ηθοποιούς, άριστοι μηδενός εξαιρουμένου. Ο Αλεν σφυρηλατεί το εφήμερο με ευδιαθεσία ρυθμίζοντας τους αφηγηματικούς κύκλους σε διαφορετικές ταχύτητες ώστε να πετύχει την πιο λαμπερή αρμονία. Οι ρόλοι συντίθενται από φιγούρες γκροτέσκες που δοκιμάζονται από το αγεφύρωτο εν τέλει χάσμα ανάμεσα στο εγώ και το υπερεγώ τους. Είναι παιδαριώδεις κι εγωιστές, αγχωτικοί, ανικανοποίητοι κι απογοητευμένοι από τη ζωή, είναι πανέτοιμοι να αγκιστρωθούν από χίμαιρες που όταν εξανεμίζονται τους καθιστούν ακόμα πιο γελοίους και τρομαγμένους.

Παίζουν: Αντονι Χόπκινς, Ναόμι Γουότς, Τζος Μπρολίν, Τζέμα Τζόουνς, Αντόνιο Μπαντέρας, Πολίν Κόλινς, Φρέιντα Πίντο, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Ισπανία