ΓΑΛΛΙΑ
Διευρύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέα πανεργατική απεργία την Τρίτη, λίγο πριν την ψηφοφορία στη Γερουσία

Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010

Χτεσινή διαδήλωση μαθητών, στο πύργο του Αϊφελ, στήριξης του αγώνα των εργατών ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση
ΠΑΡΙΣΙ.--

Υπέρ της συνέχισης για τέταρτη ημέρα της απεργίας τους ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ψήφισαν, χτες, οι περισσότεροι σιδηροδρομικοί, ενώ συνεχίζεται η απεργία διαρκείας των εργαζομένων στα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα 10 από τα συνολικά 12 διυλιστήρια της χώρας να έχουν, ήδη, τεθεί εκτός λειτουργίας, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Ετσι, με απεργιακό ρυθμό θα πραγματοποιηθεί το πανεθνικό πανεργατικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά από συνεδρίασή τους, προκήρυξαν νέα γενική απεργία για την επόμενη Τρίτη 19 του μήνα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει στη φωνή των εργαζομένων».

Η Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Γερουσία, καθώς παρά τις πιέσεις της Προεδρίας Σαρκοζί, τελικά η ψηφοφορία αντί για σήμερα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Οκτώβρη. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί, πάντως, επέμεινε, χτες, ότι «δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο».

Την ίδια ώρα, η κινητοποίηση των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο φαίνεται ότι διευρύνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Στο Παρίσι, οι μαθητές διαδήλωσαν μπροστά στον πύργο του Αϊφελ και πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στην έδρα του γαλλικού ΣΕΒ.

Μαθητικές συγκεντρώσεις και αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί δρόμων έγιναν και σε δεκάδες πόλεις. Από μικρές ομάδες πετάχτηκαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες αντέδρασαν βίαια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο ένας μαθητής στο Μοντρέιγ, ενώ προσαγωγές έγιναν στο Βαλ ντε Μαρν, στο Σεντ Σαν Ντενί, στο Βαλ ντ' Ουάζ.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση για «ανευθυνότητα», επειδή κάλεσαν τους μαθητές και τους φοιτητές να συμπαραταχθούν στον αγώνα ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Τα συνδικάτα απάντησαν ότι «οι νέοι νιώθουν καλύτερα από τον καθένα ότι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου» και κατηγόρησαν τις δυνάμεις καταστολής ότι επίτηδες προκαλούν και κλιμακώνουν την ένταση. Οι ίδιες οι φοιτητικές και μαθητικές ενώσεις, πάντως, μίλησαν για «περιθωριακά συμβάντα», κάλεσαν σε απόλυτη ηρεμία και ανακοίνωσαν ότι αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη (έχουν φτάσει τα 700).

Σε μια εμφανή προσπάθεια τρομοκράτησης, η Ενωση Πετρελαϊκών Εταιρειών επανήλθε στις προειδοποιήσεις της για ενδεχόμενες ελλείψεις σε καύσιμα. Ο υφυπουργός Μεταφορών προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι, αν δεν υπάρξει πανικός, τα αποθέματα αρκούν για ένα μήνα.