ΒΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παίρνει μέτρα ο ΠΣΑΤ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

MotionTeam

Να αφήσει τα ευχολόγια, τις φραστικές καταγγελίες και να δράσει αποφάσισε - επιτέλους - ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) αναφορικά με τα φαινόμενα βίας. Οπως είχε γνωστοποιήσει - μετά από συνεδρίαση του ΔΣ με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές και τους αρχηγούς των ομάδων σε Σούπερ Λίγκα, Β΄ και Γ΄ Εθνική κατηγορία - τα μέλη του κατέληξαν (ως πρώτη συμβολική κίνηση) οι αγώνες της πρώτης αγωνιστικής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν με 15λεπτη καθυστέρηση.

Επιπλέον, ο ΠΣΑΠ έχει αποφασίσει ομόφωνα - όπως αναφέρεται και σε επιστολή που έστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους (Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, κόμματα, αθλητικούς φορείς, ΜΜΕ, δικαιοσύνη) - σε εκτεταμένα περιστατικά να αποχωρούν όλοι οι παίχτες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «σε επόμενο σοβαρό περιστατικό βίας, που επ΄ ευκαιρία τελέσεως αγώνος θα λάβει χώρο σε ποδοσφαιρικό ή μη χώρο, απ΄ οπουδήποτε κι αν αυτή προέλθει και με οιονδήποτε τρόπο εκδηλωθεί, θα υπάρξει άμεση αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο όλων των ποδοσφαιριστών».

Η «αλγεινή διαπίστωση» των ποδοσφαιριστών είναι πως «η συχνότητα και η κλιμάκωση των κρουσμάτων βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου, η παντελής έλλειψη οιουδήποτε μέτρου αποφυγής ή και καταστολής αυτών, καθώς και το ότι η "ποδοσφαιρική βία" αποτελεί πλέον πληγή της κοινωνίας μας, με επικίνδυνες ή και απρόβλεπτες προεκτάσεις, ιδίως όταν αυτή χρησιμοποιείται από κάθε είδους "επιτήδειους", που "οργιάζουν" ανενόχλητοι, με τις περισσότερες φορές, ανοχή όλων των θεσμικών φορέων».

Ο ΠΣΑΠ θεωρεί «πασιφανές ότι είναι πλέον ανούσια και άκαρπη η ανεξέλεγκτη έναντι πάντων απόδοση ευθυνών ή και η ανακοίνωση μέτρων καταστολής». Και ζητάει «γόνιμη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, ώστε να λειτουργήσουν διαδικασίες και μηχανισμοί πρόληψης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός καταρχήν κοινωνικού και όχι αμιγώς "ποδοσφαιρικού" φαινομένου».

Η σωστή διαπίστωση του ΠΣΑΠ ότι πρόκειται για κοινωνικό και όχι ποδοσφαιρικό φαινόμενο μπορεί (και πρέπει να) τον οδηγήσει στην εξέταση του φαινομένου, στη βάση αιτίας - αιτιατού. Ωστε τόσο τα μέλη του όπως και άλλοι ενδιαφερόμενοι να βρουν πραγματικές και βάσιμες απαντήσεις στα εύλογα ερωτηματικά (γιατί, πώς κλπ.) που δημιουργεί το θέμα της βίας.