Γρηγοριάδης Κώστας |
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ο δείκτης έφτασε το 11,9% το 2007 και το 13% το 2009. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί στο 13,1% . Σε απόλυτους αριθμούς το παραπάνω ποσοστό σημαίνει ότι οι άνεργοι ηλικίας 15-24 ετών είναι σήμερα πάνω από 81 εκατομμύρια.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα στοιχεία του ΔΓΕ, όπως και όλων των διεθνών οργανισμών, δεν αποτυπώνουν την ανεργία στις πραγματικές διαστάσεις. Στην πραγματικότητα η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΔΓΕ, στο διάστημα 2007-2009 ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε κατά 7,8 εκατομμύρια. Η συντριπτικά μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε το διάστημα 2008-2009, κατά 6,7 εκατομμύρια!
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να σημειωθεί ότι οι νέοι εργαζόμενοι δε διαθέτουν μόνο το θλιβερό πρωτείο της ανεργίας. Είναι αυτοί που καλούνται να εργασθούν στις συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα που διαμορφώνεται από το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, των νέων εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τέλος, μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για την εφαρμογή των σχεδίων της ανασφάλιστης εργασίας μέσω των προγραμμάτων απαλλαγής των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές.
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό, για να κατανοήσουμε τη φύση και το χαρακτήρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το γεγονός ότι στην έκθεση συνιστάται στις κυβερνήσεις των κρατών να επιμείνουν στην εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων, τη στιγμή που αναγνωρίζεται ότι αυτά τα προγράμματα όχι μόνο δε μείωσαν την ανεργία, αλλά αντιθέτως αυτή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Αλλωστε, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας είναι εργαλείο των μονοπωλίων και όχι της εργατικής τάξης. Παρ' όλ' αυτά, δε μπορεί ακόμη και αυτό το αντεργατικό εργαλείο να κρύψει την πραγματικότητα που διαμορφώνεται και που είναι ακόμη πιο ζοφερή, αφού τέτοιοι θεσμοί πασχίζουν να την καμουφλάρουν. 'Η να αξιοποιούν τα ευρήματά τους παρεμβαίνοντας με αντεραγτικές προτάσεις διαχείρισής της.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των νέων εργαζομένων. Αναφέρεται ότι το 2008 οι νέοι αντιπροσώπευαν το 24% των «φτωχών εργαζομένων» παγκοσμίως, οι οποίοι υπολογίζονται σε 18,1% επί του συνολικού, παγκόσμιου, εργατικού δυναμικού.
Σημειώνουμε ότι ο όρος «φτωχός εργαζόμενος» εμφανίστηκε στις στατιστικές των διεθνών οργανισμών τα τελευταία χρόνια και αφορά στην κατηγορία εκείνων που ενώ εργάζονται, δεν μπορούν με το εισόδημά τους να ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των άλλων αντεργατικών ρυθμίσεων που επιβάλλονται στο όνομα της «κρίσης».
ΠΑΝΤΩΣ, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας προβλέπει ότι και το 2011 το γενικό ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί ενώ η διεθνής οικονομία θα βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης (σ.σ. Ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών). Στο πλαίσιο αυτό ο αριθμός των άνεργων νέων θα φτάσει τα 81,2 εκατομμύρια και το ποσοστό της ανεργίας των νέων στο 13,1%.