Ο Βασίλης Λιόγκας, υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας |
«Ερχεται μια πυρκαγιά και εξαϋλώνει τις πομφόλυγες των διοικούντων τον Δήμο Καβάλας για την περιβαλλοντική τους "ευαισθησία" και την πράσινή τους ανάπτυξη. Και τα μικρά παιδιά ξέρουν πλέον ότι το βιοαέριο που συσσωρεύεται στον όγκο των οργανικών αποβλήτων, ακόμα κι αν αυτά σκεπάζονται με χώμα, προκαλεί αυτανάφλεξη το καλοκαίρι, μαζί με άλλες αιτίες. Γι' αυτό πρέπει να συγκεντρώνεται μέσω δικτύου σωληνώσεων και, αν δεν αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, να καίγεται σε πυρσό καύσης. Αλλά τι λέμε τώρα... Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (μεσημέρι ημέρας καύσωνα) και ενώ πριν τρία χρόνια είχαμε ξανά κρούσμα πυρκαγιάς, δεν υπήρχε καν φύλαξη, έστω ένας υπάλληλος να ανοίξει την πόρτα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για να επέμβει. Είμαστε τυχεροί που δεν ακολούθησαν τα χειρότερα, χάρη στην άπνοια...
Η πολιτική του Δήμου Καβάλας στη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται ακόμα στην εποχή του λίθου, ενώ άλλοι κινούνται με ταχύτητες φωτός. Θριαμβολογεί η δημοτική αρχή για τους κάδους που συνεχώς αλλάζει, σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα, αντί να ασχοληθεί με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, που έχει πλέον μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή κατά παράβαση κάθε εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Αυτό συνιστά αντιπεριβαλλοντική πολιτική».
Ο Βασίλης Λιόγκας σημειώνει ότι ο ΧΥΤΑ δε διαθέτει άδεια λειτουργίας, αλλά ούτε περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας, που έχουν ήδη λήξει, αλλά και όταν ίσχυαν δεν τηρούνταν.
Καταλήγοντας επισημαίνει: «Ποτέ δε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ΧΥΤΑ αλλά μόνο αποσπασματικά. Αποτέλεσμα, η απαράδεκτη και τριτοκοσμική σημερινή οπισθοδρόμηση, σε πείσμα της σύγχρονης αντίληψης για μεθόδους διαχείρισης, που περιλαμβάνει:
Μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, ορθολογική συλλογή και μεταφορά με μηχανική αποκομιδή και Σταθμούς Μεταφόρτωσης. Μείωση βιοαποδομήσιμου κλάσματος με προεπεξεργασία. Ανάκτηση χρήσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή. Μηχανική ανακύκλωση, με ανάκτηση καυσίμου, επεξεργασία οργανικού κλάσματος και παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού με κομποστοποίηση. Ασφαλή τελική διάθεση με υγειονομική ταφή των υπόλοιπων αποβλήτων μετά την επεξεργασία τους, σε σύγχρονους και ασφαλείς, περιβαλλοντικά και υγειονομικά, χώρους. Κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ειδική αντιμετώπιση των εργαζομένων στα απορρίμματα (ένταξη στα βαρέα, πρόσθετα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας)».