Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής θα γίνει στα τέλη Αυγούστου
Οι αγώνες των ναυτεργατών θα συνεχιστούν για την υπεράσπιση της δουλειάς τους και των δικαιωμάτων τους |
Η υπουργός Λ. Κατσέλη ισχυρίστηκε και χθες ότι η άρση του καμποτάζ θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού αίρονται τα εμπόδια που υπήρχαν για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας.
Αυτοί που επιβάλλουν την άρση του καμποτάζ είναι οι εφοπλιστές, αφού αυτοί είναι που θα κερδίσουν μέσω του ελέγχου του 83% της κρουαζιέρας, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος καταγγέλλοντας ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν ψεύτικες εντυπώσεις ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ομως, είπε, η πραγματικότητα είναι ότι στον χώρο της κρουαζιέρας επικρατούν συνθήκες γαλέρας όπως φάνηκε και από την περίπτωση του ΖΕΝΙΘ που έχει σημαία ΕΕ όπου δεν τηρούνται ούτε καν αυτοί οι εξευτελιστικοί όροι των διεθνών συμβάσεων. Οι συνθήκες γαλέρας, συνέχισε, θα επεκταθούν στα πληρώματα και των άλλων πλοίων που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην κρουαζιέρα αλλά και στην υπόλοιπη ναυτιλία.
Με την πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε, ενισχύεται η επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου το οποίο προβάλλει τις απαιτήσεις του για την κατάργηση οποιωνδήποτε περιορισμών για τις συνθήκες εργασίας και την τιμολογιακή πολιτική. Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις για το εάν καταργείται σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θέτει συγκεκριμένους κανόνες για την έρευνα και διάσωση εντός των έξι ναυτικών μιλίων και θα μπορεί πλέον ένα πλοίο οποιασδήποτε σημαίας να προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Επιχειρώντας να απαντήσει στο τελευταίο, η Λ. Κατσέλη ισχυρίστηκε ότι δεν γίνεται καμία αλλαγή στο θέμα της έρευνας και διάσωσης και απλώς θεσπίζεται μια διαδικασία για την καταγραφή των επιβατών που ταξιδεύουν στα πλοία και για την δική τους ασφάλεια σε περίπτωση κινδύνου.
Στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε ακρόαση φορέων για το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου τόνισε ότι το καμποτάζ για τα πλοία της ΕΕ, έχει αρθεί από το 1992 και αυτό που απαιτούν σήμερα οι εφοπλιστές και πράττει η κυβέρνηση είναι η άρση του καμποτάζ και για τα πλοία κρουαζιέρας των τρίτων χωρών. Αναφερόμενος στο πόρισμα της επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα, έκανε λόγο για πόρισμα προαποφασισμένο το οποίο ήρθε προπαγανδιστικά να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ καθώς και των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της άρσης του καμποτάζ. Η απελευθέρωση, συνέχισε, έχει συντρίψει τα πλοία με ελληνική σημαία και έχει εκδιώξει τους Ελληνες ναυτεργάτες.
Οι εφοπλιστές, είπε, καθώς και η κυβέρνηση με θράσος δηλώνουν ότι ο φθηνότερος για το κεφάλαιο ανά τον κόσμο κερδίζει, ενώ κατήγγειλε ότι η άρση του καμποτάζ όχι μόνο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικότερα που μεγάλου κεφαλαίου αλλά υπονομεύει και την αμυντική ικανότητα της χώρας αφού εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, επισήμανε, ότι καταργείται ο περιορισμός που προβλέπεται σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, των 6 ναυτικών μιλίων για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων γιατί όποιος θέλει θα φέρνει όποιο πλοίο τρίτης χώρας θέλει και θα αναπτύσσει δραστηριότητα όπως αυτός θέλει.
Οι εκπρόσωποι του εφοπλιστικού και τουριστικού κλάδου που προσήλθαν στην Επιτροπή, χαρακτήρισαν θετικό το νομοσχέδιο ζητώντας μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση από αυτήν που επιχειρεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, το Ναυτικό Επιμελητήριο παρουσίασε αυθαίρετες εκτιμήσεις ότι τα οικονομικά οφέλη από την άρση του καμποτάζ θα φέρουν έσοδα που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Ο δε επικεφαλής της ΠΝΟ Γ. Χαλάς καλλιέργησε αυταπάτες ότι στο απελευθερωμένο καθεστώς μπορεί να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων ζητώντας την πρόσληψη Ελλήνων εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια.