ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νομοσχέδιο - καρμανιόλα και στο Δημόσιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ασφάλιση στο Δημόσιο

Σάββατο 3 Ιούλη 2010

Οι εξελίξεις μεγαλώνουν την ανάγκη για ταξική κλιμάκωση, μπροστά και στην απεργία της Πέμπτης (φωτ. από την απεργία στις 29/6)
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και με σημαία την «ισότητα» των γυναικών και την εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η κυβέρνηση καρατομεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, καταργεί τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισής τους, όπως κάνει δηλαδή και στον ιδιωτικό τομέα. Βαρύ χτύπημα καταφέρεται κατά των εργαζόμενων γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων. Σταδιακά, και με αρχή τους νεοπροσλαμβανόμενους από το 2011, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι εντάσσονται στο ΙΚΑ. Οι μεταβατικές διατάξεις για ορισμένες ομάδες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση σε τίποτα δε μειώνουν το σκληρό και βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Πρώτες στο στόχαστρο μπαίνουν οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι.

Γι' αυτές που διορίστηκαν από την 1/1/1983 και μετά ή θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά το 1998, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στο 65ο έτος, (δηλαδή φορτώνονται επιπλέον 5 χρόνια εργασίας, καταργείται η πενταετής διαφορά με τους άνδρες) ως εξής:


Για τις μητέρες εργαζόμενες με ανήλικο, που προσλήφθηκαν από την 1/1/1983 μέχρι 31/12/1993 (για μετά το 1993 πολλές από τις ανατροπές αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί με το νόμο Σιούφα (2084/92)) ή αυτές που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 50ό έτος της ηλικίας με 25 χρόνια εργασίας και ορίζεται το 65ο. Σε αυτή την πολύπαθη ομάδα προστίθενται 15 ολόκληρα χρόνια εργασίας.

Αύξηση και για τη θεμελίωση

Ειδικότερα οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/1993 τα απαιτούμενα έτη εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης αυξάνονται στα 25 έτη. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των τρίτεκνων ή περισσότερων παιδιών, όπου και εδώ αντί για 20 θα απαιτούνται πλέον 25 έτη εργασίας.

Εξίσωση όλων προς τα κάτω

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επεκτείνεται και στο Δημόσιο η μείωση των συντάξεων όπως και στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα. Ετσι καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη.

Τα παραπάνω ρητά καθορίζουν ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015 θα εξαναγκαστούν να δουλεύουν 40 ολόκληρα χρόνια αντί για 35 για να λάβουν πλήρη σύνταξη, κανένας δεν μπορεί να αποχωρεί στη σύνταξη πριν το 60ό έτος, η σύνταξή τους θα μειωθεί δραστικά - όπως και στον ιδιωτικό τομέα - αφού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού βίου, αντί της τελευταίας πενταετίας, ενώ ο συντελεστής αναπλήρωσης για κάθε έτος κατά μέσο όρο μειώνεται στο 1,2% αντί του 2%. Ετσι ο μεσοσταθμικός συντελεστής αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 34,19% για 35 χρόνια εργασίας αντί του 77% που είναι σήμερα και του 70% που θα διαμορφωνόταν το 2017 σύμφωνα με το νόμο Ρέππα. Με δυο λόγια, αντί για ποσοστό αναπλήρωσης 80% που ήταν πριν την ψήφιση του νόμου Ρέππα (3029/2002) στην πλήρη εφαρμογή του το νέο σύστημα θα δίνει 40,2% και αντί του τελευταίου μισθού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Και μόνο με αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα θα συρρικνωθούν πάνω από το μισό.