ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010
Διαμάχη για τα φαλτσοσφυρίγματα
Κυριακή 4 Ιούλη 2010

Tα όσα συνέβησαν με τους διαιτητές την προηγούμενη Κυριακή κατά τη διεξαγωγή των αγώνων για τη φάση των «16» Αγγλίας - Γερμανίας (1 - 4) και Αργεντινής - Μεξικό (1 - 3) τάραξαν, για μια ακόμη φορά, στο φετινό Μουντιάλ τα νερά σχετικά με το θέμα της διαιτησίας. Κάτι η κρισιμότητα των αγώνων, αφού τα παιχνίδια ήταν για τη νοκ άουτ φάση των 16 κάτι τα ονόματα των αντιπάλων που έδιναν μια διαφορετική αίγλη σε σχέση με παιχνίδια της Α' φάσης, όπου και πάλι οι διαιτητές τα... θαλάσσωσαν τα περιστατικά της προηγούμενης Κυριακής τάραξαν για τα καλά τα νερά (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο).

ΦΙΦΑ κατά... των μάτριξ

Την ίδια ώρα, όσοι περίμεναν από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να πάρει θέση αναφορικά με τα τρομερά διαιτητικά λάθη που έλαβαν χώρα και στους δύο προημιτελικούς της Κυριακής (Γερμανία - Αγγλία και Αργεντινή - Μεξικό) όμως αντ' αυτού οι άνθρωποί της επιλέγουν το δρόμο της σιωπής. Στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο εκπρόσωπος της FIFA δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για το μη κατακυρωθέν γκολ του Λάμπαρντ αλλά και το γκολ-οφσάιντ του Τέβες, με τον ίδιο να στηλιτεύει μάλιστα το γεγονός ότι στις γιγαντοοθόνες του σταδίου του Γιοχάνεσμπουργκ προβλήθηκε το γκολ-οφσάιντ του Τέβες που έκανε το 1-0 η Αργεντινή επί του Μεξικού. «Δεν έχουμε διάθεση να ανοίξουμε συζήτηση για αυτά που έκαναν οι διαιτητές στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούμε», εξήγησε ο Νίκολας Μάινγκοτ, για να προσθέσει πως «δε θα έπρεπε τα μάτριξ του σταδίου να δείχνουν τη φάση με το γκολ του Τέβες».

Η πλευρά των διαιτητών

Πάντως, ως συνέπεια αυτών των λαθών, οι διαιτητές αναγκάστηκαν να πάρουν θέση και πλέον να βγουν στην αντεπίθεση. «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε καθεμία από τις διαιτητικές αποφάσεις», ανέφερε ο Χοσέ Μαρία Γκαρσία - Αράντα, επικεφαλής της διαιτητικής επιτροπής της FIFA «Κατά την άποψή μου, οι αποφάσεις είναι συνεπείς και ιδιαίτερα ακριβείς», είπε ο Χάουαρντ Γουέμπ, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως αυθεντία μετά και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που διηύθυνε «Κάποιες φορές είναι καλύτερο να γυρίζεις την πλάτη σου στους παίκτες που διαμαρτύρονται. Οποια εξήγηση και να τους δώσεις, δεν πρόκειται να τη δεχτούν», ανέφερε ο Μάρτιν Χάνσον, ο Σουηδός διαιτητής που βρίσκεται στη Νότια Αφρική, αλλά ακόμη δεν έχει διευθύνει αγώνα. Αιτία ο ίδιος είδε το χέρι του Ανρί στον αγώνα της Γαλλίας με την Ιρλανδία κι έτσι, οι «τρικολόρ» πήγαν στα τελικά και τον Σουηδό διαιτητή να δηλώνει «Μετά τον αγώνα κάθισα στα αποδυτήρια κι έκλαψα. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα τι λάθος ήταν αυτό», είπε.

Και τα γεγονότα

Eurokinissi

Το λανθασμένα ακυρωθέν γκολ του Λάμπαρντ (φωτ.) στον αγώνα Αγγλίας - Γερμανίας ήταν η σταγόνα που τάραξε τα νερά για τη διαιτησία στο φετινό Μουντιάλ
Ωστόσο, όμως, παρά το...πνιγμένο δίκιο που υποστηρίζουν ότι έχουν οι διαιτητές τα γεγονότα που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στο φετινό Μουντιάλ λειτουργούν κάλλιστα ως ανασταλτικός παράγοντας στα όσα υποστηρίζουν οι ρέφερι, αφού κάποια πράγματα πραγματικά δημιουργούν απορίες. Στον αγώνα της Αγγλίας με τη Γερμανία το γκολ Λάμπαρντ φαινόταν και με γυμνό μάτι ότι η μπάλα είχε περάσει κατά πολύ το τέρμα. Η λάθος θέση του επόπτη στη συγκεκριμένη φάση χαρακτηρίστηκε ενέργεια ερασιτέχνη τοπικών πρωταθλημάτων παρά βοηθού διαιτητή σε αγώνα Μουντιάλ. Στον αγώνα της Αργεντινής με το Μεξικό ήταν εμφανέστατο ότι ο Τέβες έκοβε...μοναχικές βόλτες στην περιοχή των Μεξικανών αλλά διαιτητής και επόπτης ούτε καν το πρόσεξαν. Tα σφάλματα του Κουλιμπάλι στον αγώνα ΗΠΑ - Σλοβενία κόστισαν τη νίκη στους Αμερικανούς. Το γκολ στο 85' ήταν κανονικό κι ακόμη οι πάντες αναρωτιούνται για ποιο λόγο το ακύρωσε. Στο Ιταλία - Νέα Ζηλανδία κανένα γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει κι όμως, το σκορ ήταν 1-1. Ο Κακά δεν κοιτούσε καν στον Κεϊτά όταν απλά έβγαλε τον αγκώνα του για να προστατευτεί από τον Ιβοριανό που ερχόταν πάνω του. Φάουλ έκανε, η κόκκινη πώς βγήκε από το τσεπάκι του Στεφάν Λανουά;


Α. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ