Από την πλευρά του, το υπουργείο, βλέποντας ακριβώς τις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια κατακερματισμού των πανεπιστημιακών σπουδών να φουντώνουν, επιστρατεύει εκφράσεις όπως «αυτοκτονία της χώρας χωρίς μεταπτυχιακά και έρευνα», τα οποία χαρακτήρισε «σημείο εθνικής ανεξαρτησίας».
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα πορίσματα της συνόδου υπουργών Παιδείας της ΕΕ (Ιούνης '99), που έγινε στην Μπολόνια, όπου γίνεται λόγος για θεσμοθέτηση τριών κύκλων σπουδών (3-2-3). Ισχυρίστηκε όμως ότι η πρωτοβουλία της Μπολόνια δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα και τα πορίσματά της δεν έχουν νομική ισχύ και υποχρεωτικό χαρακτήρα για καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε ό,τι αφορά στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και τα δημοσιεύματα, κατά τα οποία, με τις νέες ρυθμίσεις, τα μεταπτυχιακά θα είναι δωρεάν, ο υπουργός Παιδείας ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το απαράδεκτο καθεστώς των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι όσα «χρηματοδοτεί το υπουργείο Παιδείας θα είναι δωρεάν και δίδακτρα θα υπάρχουν σε όσα συγκροτούν τα πανεπιστήμια».
«Εως το 2004 ας ξεχάσουμε κάθε συζήτηση για το εξεταστικό». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Παιδείας για μια ακόμα φορά δήλωσε την εμμονή της κυβέρνησης στο εξοντωτικό εξεταστικό σύστημα και παρέπεμψε τη συζήτηση για τις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Παιδείας ερωτώμενος αναφέρθηκε και στα σενάρια αλλαγής του καθεστώτος συνυπολογισμού του βαθμού της προφορικής βαθμολογίας στο μέσο όρο του απολυτήριου, λέγοντας ότι υπάρχει προβληματισμός στο υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο προσομοίωσης του προφορικού στο γραπτό βαθμό, ενώ για το εξεταστικό δήλωσε ότι «δε βλέπει το λόγο για άλλο σύστημα».