ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Βράχος αντίστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς

Με ανακοίνωσή του εκφράζει την κάθετη και μετωπική αντίθεσή του στο «Μητρώο» και στο διαχωρισμό των αγροτών «σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που αποσκοπούν στο γρηγορότερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών

Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010

Eurokinissi

Από το μπλόκο της Νίκαιας
Ακλόνητοι στο μετερίζι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας που βρίσκονται, για 19η συνεχή μέρα, στο μπλόκο της Νίκαιας. Παραμένοντας ανυποχώρητοι στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, με το οποίο συντάσσονται 20 μπλόκα σε όλη τη χώρα, δηλώνουν την κάθετη και μετωπική αντίθεσή τους στην κυβερνητική μεθόδευση - στην οποία συνεργεί η γνωστή «ομάδα» των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ που δρα, κυρίως, στη Λάρισα - να προχωρήσει πιο γρήγορα το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, μέσω του «Μητρώου Αγροτών» και του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες το μπλόκο της Νίκαιας, επισημαίνεται:

«Μέσω του "Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων" και του διαχωρισμού των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη", η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεκληρίσει, πιο γρήγορα και πιο βίαια, εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Στόχος της δεν είναι η "κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος", ούτε η "προστασία του εισοδήματος των πραγματικών αγροτών", από τους "ετεροεπαγγελματίες", που αρπάζουν μεγάλο κομμάτι των ενισχύσεων.

Στόχος της είναι να εξαναγκάσει τους μικρομεσαίους αγρότες να φύγουν από την αγροτική απασχόληση, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Με βάση το "50+1", από το "Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων" και από τους "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες, αποκλείονται εκείνοι που το εξωαγροτικό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το αγροτικό.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν αποκλείονται οι μεγάλες επιχειρήσεις - Μπουτάρης, Τσάνταλης, "Βιβάρτια", ΦΑΓΕ, "Γκρέτα Φαρμ", "Μιμίκος" και άλλες - που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλες εκτάσεις γης ή μεγάλη κτηνοτροφική εκμετάλλευση κι, επομένως, πολύ μεγάλη παραγωγή και τεράστια κέρδη. Δεν αποκλείονται καν οι Μονές και τα Μοναστήρια, που είναι μεγάλοι γαικτήμονες. (Σύμφωνα με στοιχεία για το 2008, τις περισσότερες ενισχύσεις πήρε η Μονή Αγίας Λαύρας (1.242.340 ευρώ) κι ακολουθεί το "Κτήμα Πόρτο Καρράς" με 730.161 ευρώ.)

Αποκλείονται, όμως, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα είναι πολύ χαμηλό και δεν τους φτάνει να ζήσουν, κάνουν και μια άλλη δουλειά για να το συμπληρώσουν. Κι όπως είναι σήμερα στα πράγματα, με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις περικοπές στις επιδοτήσεις και το υπέρογκο κόστος παραγωγής, αναγκασμένος να κάνει κι άλλη δουλειά για να ζήσει, δεν είναι μόνο ο αγρότης με τα 20, τα 50 και τα 100 στρέμματα, αλλά κι αυτός με τα 200 και τα 300.

Αποκλείονται, επίσης, χιλιάδες συνταξιούχοι αγρότες. Ο συνταξιούχος του ΟΓΑ, που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη δε θεωρείται "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότης, επειδή το εισόδημα του, κι από αυτή την μικρή σύνταξη, είναι μεγαλύτερο από το εισόδημα που εξασφαλίζει από τα χωράφια, ή την κτηνοτροφία, ακόμα κι αν καλλιεργεί 318 στρέμματα με μαλακό σιτάρι, ή 180 στρέμματα με σκληρό σιτάρι, ή 145 στρέμματα με καλαμπόκι, ή 291 στρέμματα με κριθάρι, ή 127 στρέμματα με βαμβάκι, ή 55 στρέμματα με ντομάτα, ή αν έχει 225 πρόβατα.

Και αποκλεισμός σημαίνει ότι:

Το μπλόκο της Νίκαιας αντιπαλεύει σταθερά και αταλάντευτα αυτή την κυβερνητική μεθόδευση και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην προμετωπίδα του κοινού διεκδικητικού πλαισίου αιτημάτων που πρότεινε και με το οποίο συντάχθηκαν 20 μπλόκα σε όλη τη χώρα, βρίσκεται ο μη διαχωρισμός των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη".

Υπέρ του "Μητρώου" και του διαχωρισμού τάσσονται κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές - ανάμεσά τους και γνωστή "ομάδα της Λάρισας" - ισχυριζόμενοι ότι, μ' αυτό τον τρόπο, θα πεταχτούν έξω οι λεγόμενοι ετεροεπαγγελματίες - κάνουν λόγο για μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους - και θα ωφεληθούν οι "πραγματικοί αγρότες".

Αλλά, αν θέλουν ν' αποκλειστούν οι επιχειρηματίες, οι μεγαλογιατροί και οι μεγαλοδικηγόροι, γιατί δε συντάσσονται με την πρόταση του μπλόκου της Νίκαιας ν' αποκλείονται όσοι έχουν κάποιο συγκεκριμένο εξωαγροτικό εισόδημα, αλλά επιμένουν στο "50+1";

Κι ας μην πουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι, σε μερικές περιπτώσεις, ήδη, γίνεται. Π.χ:

Οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι επί πολλά χρόνια παίζουν το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" μέσα στο αγροτικό κίνημα, υπονομεύοντας την ενότητα και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς - ξεφτίλισαν ακόμα και την έννοια του μπλόκου, μαζεύοντας κι αφήνοντας μερικά τρακτέρ στις μεριές του δρόμου - τάσσονται υπέρ του "Μητρώου" και του διαχωρισμού, διότι πιστεύουν πως αν φύγουν "από τη μέση" οι μικροί αγρότες θα αυξηθεί το μερίδιο από την "πίτα" των ενισχύσεων για τους μεσαίους και κάποιοι από αυτούς θα γίνουν μεγάλοι.

"Κούνια που τους κούναγε". Οι μόνοι που θα μείνουν, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, θα είναι οι αγροτο-επιχειρηματίες και οι μεγαλέμποροι...».